,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor. Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă

,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor. Potrivit unui studiu recent, persoanele denumite ,,păsări de noapte”, care preferă să se culce târziu și au dificultăți în a se trezi dimineața, prezintă un risc mai ridicat de mortalitate decât cei care adoptă un program de somn mai devreme.

Această cercetare, efectuată pe un grup de aproape jumătate de milion de locuitori cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, arată că cei care se culcă târziu au un risc de deces, indiferent de cauză, cu 10% mai mare într-un interval de șase ani și jumătate.

,,Păsările de noapte” vor avea de suferit pe viitor

Studiile anterioare sugeraseră deja o asociere între obiceiurile nocturne și diverse afecțiuni precum bolile cardiovasculare și patologii metabolice, dar această cercetare este prima care explorează direct riscul de mortalitate.

Participanții la studiu s-au autoevaluat în funcție de preferințele lor de somn, clasificându-se ca „persoane matinale”, „mai degrabă matinale decât nocturne”, „mai degrabă nocturne decât matinale” sau „persoane nocturne”.

Din cele peste 10.500 de decese înregistrate în perioada studiată, 2.127 au avut cauze cardiovasculare. Profesorul Malcolm von Schantz, specialist în cronobiologie la Universitatea Surrey, subliniază că aceasta este o problemă de sănătate publică care nu mai poate fi ignorată.

Insomnia afectează sănătatea

El propune că ,,păsările de noapte” ar trebui să beneficieze de o flexibilitate mai mare la locul de muncă pentru a-și adapta programul la preferințele lor de somn.

Kristen Knutson de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului, avertizează că ,,păsările de noapte” pot suferi de consecințe asupra sănătății dacă încearcă să trăiască într-o lume cu program predominant matinal.

Aceștia prezintă o tendință mai mare de a avea probleme psihologice, diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii, și adoptă comportamente dăunătoare cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, cafeină și droguri.

Trecerea la ora de vară este considerată mai dificilă pentru aceștia, iar Schantz sugerează că ar trebui să se ia în considerare renunțarea la această practică, conform digi24.ro.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

13 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

33 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

53 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: