Din cuprinsul articolului
Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri în linii mari ” pașaportul verde digital ” menit să le permită europenilor să călătorească în interiorul Uniunii Europene – în cazul în care îndeplinesc condiiţile sanitare necesare, relatează Euronews.
Monumentele şi plajele goale nu mai provoacă mirare, de la Paris şi până pe coastele greceşti, în contextul în care călătoriile în Europa au fost oprite, aruncând industria turismului într-o criză gravă.
Bruxellesul urmează să-şi prezinte miercuri planul cu privire la turism şi sănătate, denumit ” pașaportul verde digital ”.
Acest plan urmează să le permită europenilor să plece în vacanţă în alte state membre UE, o revendicare urgentă a sectorului turismului, odată cu apropierea sezonului estival.
”Pentru noi, agenţiile de tursm, acest certificat este o speranţă. Pentru că el va ajuta oamenii să călătorească din nou. De anul trecut, din martie 2020, activitatea turistică este foarte slabă”, declară directorul agenţiei belgiene de turism Eagle Travel David Reculez.
Potrivit Eurostat, numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăut cu peste jumătate în UE în 2020 faţă de anul dinainte. În ţări ca Grecia, Malta sau Cipru, scăderea depăşeşte 70%.
”Vedem că mulţi oameni vor să călătorească, dar vor să o facă totodată în mod sigur, fără să respecte reguli prea dure de carantină, spre exemplu”, declară David Reculez.
Comisarul european Adina Vălean despre pașaportul verde digital
„Comisia îşi doreşte să unifice procedurile legate de documentele aferente pandemiei, în scopul pregătirii terenului pentru redeschiderea sezonului de vară. Pe măsură ce numărul de vaccinuri va creşte, ce terapiile medicale vor fi puse în practică, statele membre să decidă ridicarea restricţiilor. Partea a ridicării restricţiilor este legată de existenţa unui certificat de vaccinare a persoanei care doreşte să călătorească sau de cererea unui test PCR negativ (…) Ceea ce încearcă Comisia să facă este să propună un regulament la nivel european, ceea ce înseamnă obligativitate, nu mai este pe bază voluntară, un regulament care să unifice aceste tipuri de informaţii.
Să existe un singur model de certificat verde digital, care să fie emis în toate statele membre, să poată să fie verificat la trecerea de frontieră cu uşurinţă, pentru a putea lupta şi împotriva posibilelor fraude.
Acest certificat poate să fie unul de vaccinare, unul de test PCR negativ sau care să ateste faptul că ai trecut prin boală şi eşti imunizat natural”, a declarat comisarul european Adina Vălean.
Autorităţile din fiecare stat vor emite pașaportul verde digital
„Autorităţile desemnate de fiecare stat membru vor emite aceste certificate, care vor conţine aceleaşi informaţii. El este practic bazat pe informaţii colectate într-o bază de date naţioanle. El va putea fi emis atât în format digital, cât şi în format tiparit, va avea cod de bare, iar la nivel european se va dezvolta o soluţie tehică ca bază de date, ca cei de la frontieră să poată verifica cu rapiditate dacă datele sunt reale şi corect.
Ideea vehiculată a fost ca un astfel de certificat să se numească paşport și să îți sigure accesul la călătorii și libera circuaţie. Asta nu e scopul cert, statele membre își iau decizia și vor fi state care spun chiar dacă ai cert nu intri fără carantina, iar dacă vi cu test poți fi scutit de carantina, deciziile vor fi luate de fiecare stat, dar documentaul va fi la fel”, a explicat comisarul european.