Sari la conținut

Vom avea de nevoie de pașaport de vaccinare ca să ieșim din țară? În ce condiții ne vom putea face concediile în alte țări

Pașaport de vaccinare, necesar pentru ieșirea din țară? E posibil să se întâmple acest lucru, odată cu venirea verii și a concediilor, potrivit experților în sănătate publică. 

Numărul cazurilor noi de COVID-19 diagnosticate în 24 de ore a revenit joi la peste 3.000 după mai bine de o săptămână în care s-a menţinut sub acest prag, iar Bucureștiul a depășit pentru prima oară în această lună 500 de persoane nou infectate.

Tot ieri au fost anunțate încă 45 de infectări cu tulpina mai contagioasă a coronavirusului. Între timp, peste 526.000 de români au fost deja imunizați, cu ambele doze de vaccin anti-COVID, iar 227.000 au primit prima doză dintr-unul dintre serurile aprobate în UE, Pfizer, BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Revine în atenția utilizarea așa numitelor pașapoarte de vaccinare, analizată de guverne și producători de vaccinuri din toată lumea, ca modalitate de redeschidere a economiilor. Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș crede că introducerea unui asemenea instrument ar putea să aibă loc odată cu apropierea sezonului cald.

Pașaport de vaccinare pentru ieșirea din țară

”Deocamdată nu se discută, pentru că ritmul de vaccinare şi procentul de vaccinare nu este suficient de mare, dar în momentul în care ne vom apropia de vară, din luna mai, când începe să se încălzească vremea, vom începe să ieşim afară, distanţa dintre noi va creşte automat, vom fi în aer liber, unde volumul de aer e mai mare şi va scădea rata de transmitere a virusului, chiar în condiţiile existenţei noii tulpini din Marea Britanie.

Din acel moment, din nou se va pune problema de concedii, de călătorii și aşa mai departe și va fi pe masă, eu nu am nici o îndoială, un paşaport, certificat sau ce o fi de vaccinare, care să permită accesul în altă țară fără să trebuiască să fii testat la graniță, fără să trebuiască să stai în carantină, pentru că va ușura extrem de mult tot procesul de schimb de persoane între țări,” a declarat Răzvan Cherecheș, pentru Rador. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel