Sari la conținut

Care sunt factorii favorizanți ai parodontozei

Parodontoza, o afecțiune gravă. Sunt sigură că ai prieteni care au o dantură superbă și totuși i-ai auzit că au avut mari probleme.

Ei, bine, una dintre cele mai de temut probleme este parodontoza. Aceasta este o afecțiune gravă în primul rând fiindcă nu ești conștient de existența ei. De aceea este esențial să mergi regulat la control, la medicul specialist parodontolog.

Parodontoza este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Aceasta se manifestă la nivelul la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă : gingie, ligament parodontal, os alveolar. În lipsa tratamentului, boala duce, în timp, la pierderea dinților. Explicația este aceea că boala afectează țesutul moale dar și osul care îți susține dinții.

Cum se manifestă parodontoza:

La început nu există simptome. Ulterior, vei observa cum gingia ta sângerează sau se umfla ușor. Practic este vorba despre debutul gingivitei, o boală care se tratează dacă mergi la medic imediat.

De exemplu, medicii spun că o gingie bolnavă are culoarea roșie. În plus, vei observa cum aceasta sângerează. Treptat apare disconfortul. Netratată gingivita duce spre un stadiu avansat de afectare al parodonţiului, apoi la apariţia mobilităţii dinţilor şi, în cele din urmă la apariţia pungilor parodontale şi chiar la pierderea dinţilor. Dacă nu este tratată la timp, efectele parodontozei sunt cumplite.

Atenție! Astăzi, o mulțime de cercetători susțin că ar exista o legătura între bolile de inimă și parodontoză.

Iată care sunt factorii favorizanți ai parodontozei:

  • Fumatul în exces.
  • Alimentație nesănătoasă, dezechilibrată.
  • O igienă realizată incorect care permite formarea plăcii bacteriene și a tartrului. Peste 90 % din afecțiunile dentare care pot să apară în timpul vieții au ca premisă o igienă incorectă care constă în formarea în cavitatea bucală a plăcii bacteriene.
  • Sarcină, menopauza sau abuzul de anticoncepționale pot duce la apariția bolii.
  • Existența unor boli precum sunt diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemia.

Boala parodontală precoce poate fi detectată de medicul stomatolog în timpul controalelor dentare de rutină care trebuie să fie regulate. Medicul poate evalua țesuturile gingivale dar și sănătatea oaselor cu ajutorul radiografiilor dentare. Însă, dacă vrei cu adevărat să primești un diagnostic de certitudine în urma investigațiilor concrete atunci medicul stomatolog te trimite la medicul parodontolog. Acesta este singurul care poate stabili diagnosticul de parodontoza, dar și tratamentul bolii. Fiindcă, da, astăzi există tratamente care vindecă boală.

Foarte important este ca după ce tratamentul a fost finalizat să ai o igienă impecabilă. Fiindcă, boala poate să revină dacă tu nu mergi periodic la medic și mai ales dacă nu respecți indicațiile acestuia.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel