Sari la conținut

Parkinson. Primul simptom care apare cu 20 de ani mai devreme și pe care mulți îl ignoră

Pensionari
Sursa foto: pexel.com
Noua lege a pensiilor

Boala Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă cronică care afectează sistemul nervos, se caracterizează printr-o pierdere progresivă a neuronilor din substanța neagră a creierului.

Acești neuroni sunt responsabili pentru producerea dopaminei, un neurotransmițător care este esențial pentru controlul mișcărilor în organism.

Boala afectează de obicei persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar poate apărea și la persoane mai tinere. De fapt, unele studii sugerează că primele simptome pot apărea cu până la 20 de ani înainte de diagnosticul formal.

Primul simptom al bolii Parkinson: avertismentul tăcut care poate apărea cu zeci de ani înainte de diagnosticare

În ultimii ani, mai multe studii au sugerat că pierderea mirosului poate fi un simptom al bolii Parkinson care apare cu până la două decenii înainte de primul diagnostic.

De fapt, oamenii de știință au descoperit o asociere puternică între hiposmie și un debut precoce al acestei boli neurodegenerative.

S-a descoperit că zonele creierului responsabile de procesarea olfactivă pot fi afectate de acumularea unor proteine necunoscute, cum ar fi alfa-sinucleina.

Acumularea acestei proteine sub formă de agregate insolubile, cunoscute sub numele de corpuri Lewy, este caracteristică anumitor tulburări neurodegenerative.

Între 60% și 90% dintre pacienți prezintă o diminuare a simțului olfactiv, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Parkinson.

Acest deficit apare devreme și afectează ambele părți ale nasului, alterând de obicei percepția anumitor mirosuri.

Cele mai frecvente simptome ale bolii Parkinson

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, Parkinson are patru simptome principale:

  • Tremor la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor, maxilarului sau capului;
  • Rigiditate musculară, în care mușchiul rămâne contractat pentru o perioadă lungă de timp;
  • Lentoarea mișcărilor;
  • Echilibru și coordonare deficitară.

Alte simptome conexe sunt:

  • Depresie.
  • Modificări emoționale.
  • Dificultăți la înghițire, mestecat și vorbit.
  • Probleme urinare.
  • constipație
  • probleme ale pielii

Cum se tratează boala Parkinson

Deși nu există un tratament pentru boala Parkinson, medicamentele, tratamentul chirurgical și anumite terapii pot ajuta pacienții.

În special, levodopa este considerat cel mai eficient medicament pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson. Mecanismul său de acțiune îi permite să înlocuiască dopamina din creier.

În cele mai multe cazuri, se administrează împreună cu un alt medicament numit carbidopa, care reduce efectele secundare, cum ar fi greața, vărsăturile și tensiunea arterială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel