Categories: Ştiri sănătate

Parazitolog: Hrănirea porumbeilor poate fi periculoasă

Hrănirea porumbeilor poate contribui la transmiterea unor boli infectioase. Porumbeii pot fi purtatori de diferite bacterii, virusuri sau paraziti care pot fi transmisi altor animale sau oameni prin intermediul hranei pe care o consuma sau a fecalelor lor.

De aceea, este important sa se acorde atentie igienei si sa se foloseasca hrana de calitate pentru a preveni aparitia acestor infectii. De asemenea, este recomandat sa se mentina o distanta de siguranta fata de porumbei salbatici sau bolnavi pentru a evita contactul direct cu acestia.

Cei cărora le place să hrănească porumbeii străzii riscă să contracteze o boală infecțioasă periculoasă – psitacoza, numită în mod obișnuit boala papagalului.

Medicul, parazitologul Edward Bartuli a spus acest lucru într-un interviu acordat pentru Public News Service. Potrivit acestuia, amenințarea este deosebit de mare primăvara, când zeci de mii de păsări revin pe străzi.

„Aceasta este o boală infecțioasă acută comună oamenilor și animalelor. Se manifestă ca leziuni ale sistemului nervos central și uneori ale plămânilor. Acesta este un tip de intoxicație.

Se caracterizează prin creșterea temperaturii corpului, mărirea dimensiunii splinei, ficatului etc. Boala se transmite de către păsări prin praful din aer”, a spus medicul.

Refuzul de a hrăni porumbeii este principala măsură de prevenire a contractării psitacozei, a subliniat medicul. Dacă simptomele unei boli infecțioase apar după hrănirea păsărilor, el sfătuiește să consulte imediat un medic.

Boală infecțioasă care poate apărea după hrănirea păsărilor

Salmoneloza aviară. Această boală este cauzată de bacteriile din genul Salmonella, care pot fi prezente în fecalele păsărilor. Persoanele care intră în contact cu aceste fecale sau cu produse contaminate pot dezvolta simptome precum febră, diaree, vărsături și dureri abdominale. Este important să se respecte măsurile de igienă adecvate atunci când se hrănesc păsările, pentru a preveni infectarea cu bacterii patogene.

Amintim că cei care hrănesc porumbeii sunt amendați de oamenii legii.

Nu daţi mâncare la porumbei!

Sursa fotto: arhiva Doctorul Zilei

„Agenții din cadrul Serviciului Proximitate au fost la câteva astfel de cazuri în cartierul Giuleşti, la graniţa cu Crângaşi. Au primit mai multe sesizări din partea unor cetăţeni de bună credinţă. Care nu mai suportă mizeria provocată de porumbeii hrăniţi chiar de vecinii lor!”, transmit autorităţile.

„Aşadar, facem apel la bunul simţ şi la responsabilitate: Nu mai hrăniţi porumbeii, în caz contrar vom fi nevoiți să vă amendăm!”, a transmis Primăria Sectorului 6.

Sancțiunile sunt extrem de severe pentru cei care încalcă legea. Primăria anunță amenzi care pot ajunge până la suma de 5.000 de lei. Iar acestea se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

 

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

18 minute ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

47 de minute ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

2 ore ago

Secretul din buletinul românilor. Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP

Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…

2 ore ago

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…

3 ore ago

Citeste si: