Din cuprinsul articolului
Paralizia ar putea fi vindecată. Terapie revoluționară cu un gel ce repară leziunile coloanei vertebrale, astfel că paralizia poate deveni reversibilă.
Un gel minune ar putea fi soluția pentru a inversa paralizia și a reda libertatea de mișcare pacienților paralizați.
Oamenii de știință sunt pe cale de a aplica o terapie revoluționară pentru regenerarea celulelor ce poate face ca paralizia să devină reversibilă.
Regenerarea celulelor
Un studiu realizat la Universitatea Northwestern pe șoareci cu leziuni ale coloanei vertebrale arată că o terapie specială poate stimula regenerarea celulelor.
Astfel, se poate ajunge la ce părea imposibil până acum: inversarea paraliziei, notează doc.ro.
În prezent nu există nicio modalitate aprobată de autoritățile sanitare de a inversa deteriorarea măduvei spinării.
Cercetătorii lucrează continuu la noi tratamente, inclusiv proteze și medicamente, care ar putea stimula regenerarea celulelor nervoase sau ar putea îmbunătăți funcția nervilor care rămân după o leziune a măduvei spinării.
În acest studiu, a fost injectat un gel în țesutul din jurul măduvei spinării șoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost făcută o incizie în coloana vertebrală.
Tratament eficient după o lună
După o lună, șoarecii care au fost tratați și-au recăpătat capacitatea de a merge aproape la fel de bine ca înainte de a fi răniți, spre deosebire de cei care nu au primit tratament.
În prezent, cercetătorii fac demersuri pentru a trece direct la studiile pe oameni, fără teste suplimentare pe alte animale și vor să pună la punct noua terapie testată pentru a ajunge la reversibilitatea paraliziei.
O leziune traumatică a măduvei spinării poate proveni, de exemplu, dintr-o lovitură bruscă și traumatică a coloanei vertebrale (accident de mașină, cădere, un act de violență etc.), care fracturează, luxează, zdrobește sau comprimă una sau mai multe vertebre, mai notează doc.ro.
Terapia cu celule stem pentru paralizia cauzată de afecțiuni neurologice
Pe lângă aceste cercetări, mai trebuie menționat că mai sunt cercetări și pentru a realiza primul tratament ce poate repara nervii spinali inflamați de mielită, prin injectarea pacienților cu celule stem.
Mielita transversă este cauzată de o inflamație a măduvei spinării care afectează mielina, un strat protector în jurul neuronilor. Daunele inhibă comunicarea între fibrele nervoase din măduva spinării și restul corpului, rezultând o paralizie parțială sau totală.
În faza actuală, cercetările continuă cu nouă participanți cu cea mai severă formă de mielită. Fiecare pacient va primi o injecție unică de celule stem destinate să producă mielină de-a lungul zonei afectate și să restabilească funcționarea corectă a nervilor.
În studiile premergătoare, celulele stem au reparat cu succes sistemul nervos central la animale.
Astfel de cercetări ar putea conduce la alte noi tratamente, ca de exemplu pentru scleroza multiplă sau pentru diferite afecțiuni ale creierului și ale măduvei spinării.