Din cuprinsul articolului
Paradisul turistic din mijlocul României. Oricine caută remedii naturiste pentru boli reumatice și psihice poate merge cu încredere până la această stațiune din apropierea orașului Mediaș.
Undeva între dealuri și văi, într-o zonă frumoasă a țării noastre, stațiunea Bazna este ascunsă de ochiul curios, unde peisajul în sine poate vindeca orice boală. Prezența izvoarelor sărate, a izvoarelor minerale și a gazului metan a fost descoperită devreme în această zonă.
La începutul secolului al XIX-lea, medici și chimiști au sosit tocmai de la Viena pentru a studia efectele sării de la Bazna și climatul de aici. În anul 1843 a fost înființată stațiunea, preluată în 1905 de comunitatea evanghelică, ce a transformat-o într-o stațiune balneară cunoscută în întreaga Transilvanie.
“Apele minerale, nămolul sapropelic, sarea de Bazna, condițiile climatice prielnice, dar și peisajul pitoresc atrag anual turiști la Bazna pentru diverse tratamente. În bazele de tratament se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor, boli și afecțiuni reumatice, afecțiuni ortopedice, boli ginecologice sau boli ale aparatului respirator.
Comuna deține o concentrare de resurse culturale recunoscute în patrimoniul cultural național — centrul istoric, bisericile fortificate din localitățile Bazna, Boian și Velț — amplasate într-un cadru natural deosebit, atracții care i-au adus statutul de ‘cel mai frumos sat’ din România în anul 2011”, conform Siminei Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS).
Staţiune de purificare şi vindecare
Prin apele minerale descoperite, stațiunea a atras atenția oamenilor nu numai din Transilvania, ci și din alte locuri ale lumii.
După anul 1752, încep să se facă analize chimice, mai întâi de către farmacistul George Bette din Sibiu și apoi de alți specialiști. Andreas Gaspari, care a lăsat un manuscris cu observații culese între anii 1762 și 1779 despre starea băilor de aici, amintește despre existența mai multor izvoare minerale: Baia bisericii, Baia cerșetorilor, Fântâna acră și descrie starea lor de atunci.
În 1808 s-au făcut cercetări științifice asupra apelor minerale de către medici și chimiști, care, în 1813, au publicat în “Anuarul medical al statului imperial” un raport favorabil. În luna noiembrie 1814 se hotărăște construirea unui stabiliment balnear, izvoarele de ape minerale de la Bazna trec în proprietatea bisericii evanghelice din localitate, fiind supuse unor analize chimice, făcându-se recomandări științifice, potrivit oradesibiu.ro.
Primul stabiliment balnear s-a construit, potrivit sursei citate, abia în anul 1843 de către o societate pe acțiuni, formată din intelectuali din Mediaș. În 1845 au fost înregistrate 637 persoane venite la tratament.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…