Din cuprinsul articolului
Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui negocieze cu Rusia. „Când vezi că ești învins, trebuie să negociezi”. Reacția indignată a Ucrainei
Într-un interviu acordat postului elvețian RSI, Papa Francisc a declarat că Ucraina ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a se așeza la masă cu Rusia pentru a purta discuții de pace și a negocia sfârșitul războiului, notează Euronews.
În opinia sa, Ucraina se află în fața unei posibile îngrângeri, tocmai de aceea ar trebui să aibă curajul să negocieze încheierea războiului cu Rusia. Papa Francisc a ținut să sublinieze că Ucraina nu ar trebui să se simtă rușinată să stea la aceeași masă pentru a duce discuții de pace.
„Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc. Acesta a adăugat și că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.
Cu toate acestea, Ucraina rămâne fermă să nu se implice direct cu Rusia în negocierile de pace. Președintele Volodimir Zelenski a spus de nenumărate ori că inițiativa în negocierile de pace trebuie să aparțină țării care a fost invadată.
În al treilea an de război, Rusia câștigă amploare pe câmpul de luptă în război, iar Ucraina nu mai are muniții. Între timp, unii dintre aliații Ucrainei din Occident ridică delicat perspectiva trimiterii de trupe.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat sâmbătă că Francisc a preluat termenul „steagul alb” care a fost folosit de intervievator. El a emis o declarație de clarificare după ce comentariile papei „steagul alb” au stârnit critici conform cărora el se alătură Rusiei în conflict.
Pe tot parcursul războiului, Francisc a încercat să mențină neutralitatea diplomatică tradițională a Vaticanului. Cu toate acestea, Papa a fost adesea acuzat că ar avea o simpatie față de națiunea rusă, cum ar fi atunci când a remarcat că NATO „latră la ușa Rusiei” cu expansiunea sa spre est.
Francisc a spus că „cuvântul „negociere” este un cuvânt curajos”.
„Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi. Negocierile nu sunt niciodată o capitulare”, a spus Papa Francisc.
Papa le-a reamintit oamenilor că unele țări s-au oferit să acționeze ca mediatori în conflict.
„Astăzi, de exemplu, în războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să medieze”, a spus el. „Turcia s-a oferit pentru asta. Si altii. Nu vă fie rușine să negociați înainte ca lucrurile să se înrăutățească”.
Ambasada Ucrainei de la Vatican i-a răspuns, duminică, Papei Francisc că în Al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”.
„Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre Al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-Al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele sociale, potrivit agenţiei EFE.
„A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a transmis ambasada ucraineană.
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…