Generaţiile viitoare vor avea parte doar de „dărâmături, pustietăţi şi deşeuri” dacă oamenii din prezent nu vor întreprinde acţiuni pentru a diminua efectele devastatoare ale crizei ecologice provocate de modificările climatice, a declarat săptămâna trecută papa Francisc, citat de DPA.
„Există pericolul real ca noi să lăsăm generaţiilor viitoare doar dărămături, pustietăţi şi deşeuri”, a spus suveranul pontif.
Liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă organizată la Vatican, ce a marcat împlinirea a trei ani de la publicarea enciclicei sale despre mediul înconjurător, „Laudato si”.
Papa Francisc a îndemnat toate guvernele lumii să onoreze prevederile înscrise în Acordul pentru climă de la Paris, semnat în 2015, „pentru a evita cele mai grave consecinţe ale crizei climatice”.
Statele Unite şi-au anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din acest acord global.
În discursul său, papa Francisc a reluat un citat din „Laudato si”: „Fiinţele umane, deşi sunt capabile de cele mai rele lucruri, sunt de asemenea capabile să se ridice peste condiţia lor, alegând din nou ceea ce este bun şi dând startul unui nou început”.
Temperaturile la nivel global ar putea creşte în următorii cinci ani cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, avertizează o prognoză a Met Office, serviciul meteorologic public britanic.
Prin semnarea primului act internaţional cuprinzător privind schimbările climatice, Acordul de la Paris, ţările şi-au asumat să menţină temperaturile globale la valori „mult sub” 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi să depună eforturi pentru limitarea acestei creşteri la 1,5 grade Celsius, potrivit Agerpres.
Profesorul Adam Scaife, directorul biroului de prognoză de lungă durată a Met Office, a precizat că emisiile continue de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală vor creşte riscul de a înregistra, în următoarea perioadă, mai mulţi ani cu temperaturi cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială.
Atingerea oricăreia dintre limitele de temperatură prevăzute în Acordul de la Paris, asumate de toate statele lumii, va face necesar ca emisiile să fie reduse la zero până în a doua jumătate a secolului al XXI-lea.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…