Sari la conținut

Papa Francisc a rupt tăcerea. Adevărul despre plecarea de la Vatican: „Realitatea este că…”

Papa Francisc
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Papa Francisc

Papa Francisc a publicat o nouă mărturie în care admite posibilitatea de a demisiona din funcția pe care o deține la Vatican, în timp ce își cere scuze pentru greșelile făcute de unii preoți și acceptă acuzațiile de abuz și corupție din Biserica Catolică.

În noua sa autobiografie intitulată „Speranța”, episcopul Romei a mai recunoscut că simte că are „o reputație și o stimă publică” pe care nu le merită și a adăugat că nu se consideră „demn” de rolul pe care îl ocupă în imaginarul popular.

Va demisiona Papa Francisc?

Una dintre cele mai profunde reforme ale Papei Francisc va fi remodelarea papalității, pe care a început-o cu modelul său de „simplitate și umilință”, și care a implicat schimbarea reședințelor sau renunțarea la alte avantaje, cum ar fi transportul și hainele de lux. „Realitatea este pur și simplu că sunt bătrân”, a spus Papa Francisc.

În ceea ce privește viitorul, suveranul pontif a remarcat că nu a luat în considerare demisia, deși aceasta este o „posibilitate”. În acest sens, el a abordat unele dintre problemele sale de sănătate care l-au afectat în ultimii ani și a remarcat că face fizioterapie de două ori pe săptămână.

„Biserica este guvernată folosind capul și inima, nu picioarele.

„Sunt bine”, a adăugat suveranul pontif în autobiografia sa, care urmează să fie pusă în vânzare în peste 100 de țări, și a explicat că problemele sale se datorează vârstei și durerilor fizice.

Papa Francisc a exclus posibilitatea unei demisii din ministerul său.

Ca parte a reformelor pe care încearcă să le încorporeze în Sfântul Scaun după Sinodul din 2024, Papa Francisc a subliniat că o parte a schimbării se bazează pe greșelile și infracțiunile din trecut. De exemplu, el a preluat o anecdotă de pe vremea când era tânăr, deși nu a abordat în profunzime greșelile papalității sale.

Cu toate acestea, fostul cardinal Jorge Bergoglio a vorbit despre scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică care a dus la demisia predecesorului său Benedict al XVI-lea în timpul scurgerii de informații cunoscută sub numele de Vatileaks.

Papa Francisc a reamintit că Benedict al XVI-lea i-a spus că „totul este aici și acum depinde de tine” să rezolvi problemele.

Liderul Vaticanului a remarcat că se simte „chemat să își asume responsabilitatea pentru tot răul comis de unii preoți” și a adăugat că predecesorul său i-a înmânat o cutie albă mare plină cu documente „legate de cele mai dificile și dureroase situații: cazuri de abuz, corupție, afaceri dubioase și fărădelegi”.

Din ce motive poate demisiona un papă de la Vatican?

Demisia episcopului Romei este un eveniment rar în istorie, deoarece, de obicei, există o schimbare de lider în Biserica Catolică atunci când autoritatea actuală moare.

Dreptul canonic explică procesul în clauza 332/2 din codul său. Cu toate acestea, nu detaliază un motiv specific ca în cazul altor șefi de stat, dar de cele mai multe ori sănătatea sau deteriorarea cognitivă sunt luate drept cauze principale.

Cazuri anterioare în care scaunul a rămas vacant

Clement I (88-97) a demisionat în favoarea lui Evaristus, deoarece, după ce a fost arestat și condamnat la exil, a decis că nu trebuie ca catolicii să rămână fără un lider spiritual.
Ponțian (230-235) a renunțat la funcția sa în favoarea papei Anterus, după ce fusese trimis în exil.
Silverius (536-537) a fost forțat să demisioneze în favoarea papei Vigilius.
Benedict al IX-lea (10 martie – 1 mai 1045), la început a demisionat în favoarea lui Silvestru al III-lea, apoi a reluat funcția și a transmis-o lui Grigore al VI-lea, care a fost acuzat că a dobândit-o ilegal și a decis să demisioneze și el.
Celestin al V-lea a fost ales ca pustnic, dar mandatul său a durat 5 luni, deoarece a demisionat în același an al alegerii sale. A fost apoi păzit și întemnițat în Fumone, unde a murit după 10 luni.
Papa Grigore al XII-lea (1406 – 1415) a trăit în timpul Schismei de Vest, în care au existat trei papi în același timp, Papa de la Roma; Benedict al XIII-lea, Antipapa de Avignon și Antipapa Ioan al XXIII-lea de Pisa.
Benedict al XVI-lea (2005 – 2013), care a decis să părăsească funcția la 11 februarie 2013 și a rămas papă emerit până la moartea sa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel