Sari la conținut

Papa Francisc: 10 principii după care ar trebui să ne ghidăm viața

Papa Francisc a prezentat zece principii după care ar trebui să ne ghidăm viaţa pentru a putea fi mai fericiţi, într-un interviu acordat publicaţiei „Viva“,

Trăiţi şi lăsaţi-i pe ceilalţi să trăiască. „Acesta este primul pas către pace şi fericire“, consideră Papa. Toată lumea ar trebui să fie ghidată de acest principiu, a mărturisit Suveranul. În Roma există o expresie similară care spune „Mergeţi mai departe şi lăsaţi-i şi pe cei din jurul vostru să facă acelaşi lucru“.

Fiţi deschişi cu ceilalţi. Oamenii trebuie să fie deschişi şi generoşi faţă de semenii lor, pentru că „dacă se închid în sine, riscă să devină egoişti“.

Abordaţi viaţa cu calm.

Petreceţi timpul liber într-un mod sănătos. „Consumerismul ne-a adus anxietate“, a declarat Papa, care îi sfătuieşte pe părinţi să-şi petreacă timp jucându-se cu cei mici şi să stingă televizorul atunci când se strâng în jurul mesei.

Duminicile ar trebui să fie zile de sărbătoare. Angajaţii ar trebui să aibă duminicile libere pentru că, spune el, „duminicile sunt pentru familie“.

Găsiţi modalităţi inovatoare pentru a crea locuri de muncă decente pentru cei tineri. „Trebuie să fim creativi când vine vorba de tineri. Dacă nu vor avea oportunităţi, se vor apuca de droguri şi vor fi mult mai predispuşi suicidului“, a explicat suveranul.

Respectaţi şi aveţi grijă de natură. Degradarea mediului „este una dintre cele mai mari provocări pe care trebuie să le învingem“. „Cred că o întrebare pe care nu ne-o punem este: Oare nu se sinucide umanitatea cu această utilizare tiranică şi fără discernământ a naturii?“.

Încetaţi să fiţi negativişti. „Nevoia de a vorbi urât despre ceilalţi denotă o stimă de sine scăzută. Asta înseamnă că Mă simt atât de neînsemnat încât în loc să încerc să mă ridic, îi dobor pe ceilalţi“, a mai spus Papa.

Respectaţi convingerile celorlalţi. „Îi putem inspira pe ceilalţi prin mărturii, dar cel mai rău lucru este propaganda religioasă“.

Luptaţi pentru pace. „Trăim într-o perioadă marcată de multe războaie, iar apelul la pace trebuie să fie strigat. Pacea dă uneori impresia de linişte, dar pacea nu este niciodată linişte, pacea este întotdeauna proactivă şi dinamică“.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel