Din cuprinsul articolului
Cea mai bună băutură pentru stomac acționează ca un pansament gastric natural, eliminând arsurile, durerea și spasemele. Este voba despre ceaiul de obligeană. Ceaiul de obligeană este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antiseptice și diuretice. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la reducerea durerilor de cap.
Obligeana, cunoscută și sub numele de „trestia mirositoare”, are un miros aparte, plăcut. Originară din India, crește în locuri mlăștinoase și poartă nume precum „crin de apă”, „papura roșie” sau „colm”. Planta a fost folosită în scopuri medicinale de peste 5.000 de ani, fiind menționată chiar în Vechiul Testament. Cea mai eficientă plantă este aceea care nu are o vechime mai mare de un an, cu rădăcini încă tinere și un miros mai puternic.
Obligeana este un bun stimulent al secrețiilor gastrice, carminativ, ușor hipnotic, sedativ ușor, diuretic, elimină acidul uric.
Rizomii sunt utilizați în medicina naturistă, în general.
Rădăcina de obligeană ajută la formarea pepsinei, stimulând digestia și reglând acidul gastric, ajută funcționarea vezicii biliare.
Efectul fortifiant acționează în gastrite hiperacide, acute, cronice, ulcere gastrice, duodenale, pancreatită, stomac leneș, colecist.
Se poate folosi maceratul de obligeană, înainte de masă.
Obligeana luptă împotriva cancerului de stomac, de colon, pulmonar, etc.
Poate fi consumat ceaiul de obligeană în aceste cazuri, precum și maceratul.
Tot ceaiul de obligeană este indicat și în cazuri de dureri abdominale, diaree, aerofagie, astenie, stări de slăbiciune.
Planta este de ajutor pentru sistemul nervos, în tratamentul unor boli nervoase, stări de nervozitate, șocuri psihice, coșmaruri, depresie, anxietate, amnezie.
În aceste cazuri se pot consuma pulbere din rizomi uscați.
Rădăcina are proprietăți calmante, antispastice, tonice, sedative, anticonvulsive.
Infuzia de obligeană băută seara, înainte de culcare, alungă insomnia, stresul, durerile de cap.
Alte beneficii:
Pentru a prepara ceaiul de obligeană se ia o linguriță de rădăcini de obligeană, proaspete sau uscate, șise fierb într-un litru de apă timp de 10-15 minute. Apoi, se filtrează și se poate adăuga miere sau lămâie după gust. Se recomandă să se consume 2-3 căni pe zi, înainte de mese. În scopuri medicinale, este indicat să se consume ceaiul de obligeană timp de 2-3 săptămâni, cu pauză de 2-3 săptămâni.
Consultarea unui medic este recomandată înainte de a începe un tratament cu ceai de obligeană, în special în cazul persoanelor cu probleme de sănătate.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…