Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce cazurile de COVID-19 cresc în Europa, se ia în calcul din ce în ce mai mult idee ca nevaccinații să fie vaccinați. Până la această dată, au existat diverse permisiuni sau restricții pentru cei care au refuzat să se vaccineze.
Dar acum mai multe țări iau în considerare vaccinarea obligatorie. Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o discuție UE pe această temă.
Deși în multe țări există mandate de vaccinare pentru copii – de exemplu pentru imunizarea împotriva rujeolei – experții în etică spun că este mai dificil să ceri adulților să fie vaccinați.
Iată o privire de ansamblu în Europa privind vaccinările obligatorii împotriva COVID, potrivit EuroNews.
Austria
De la 1 februarie, vaccinarea va fi obligatorie în Austria, prima cerință de vaccinare obligatorie din Europa.
Mișcarea a venit la câteva zile după ce Austria a încercat o blocare a persoanelor nevaccinate, care a fost rapid extinsă la o blocare completă la nivel național. Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a spus că este singura modalitate de a ieși dintr-un cerc vicios de valuri de virus.
Grecia
Grecia va începe să amendeze persoanele cu vârsta peste 60 de ani care nu se vaccinează.
Ei vor fi amendați cu 100 EUR pe lună dacă nu primesc vaccinul până pe 15 ianuarie.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a apărat măsura spunând că grupul mai în vârstă reprezintă 90% din decesele din cauza COVID-19.
Din septembrie, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății din instituțiile publice și private să fie vaccinați. De asemenea, au înăsprit recent restricțiile pentru cei nevaccinați.
Germania
Deputații germani sunt așteptați să voteze pentru ca vaccinarea să fie obligatorie.
Olaf Scholz, care urmează să devină cancelar german la sfârșitul acestei luni, a spus că va avea loc un vot în Bundestag și că speră și crede că parlamentarii vor vota în favoarea acestuia.
Co-liderul Verzilor, Robert Habeck, care ar putea deveni vice-cancelar în noul guvern, a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare de anvergură asupra libertății individului. Dar protejează viața și, în cele din urmă, libertatea societatii.”
„Pentru a menține avantajul în viitor și pentru a preveni un al cincilea val, acum trebuie să ne pregătim pentru o obligație generală de vaccinare”.
Italia
Italia a fost una dintre primele țări care a impus vaccinarea profesioniștilor din domeniul sănătății în aprilie, într-un efort de a proteja pacienții.
„Vaccinarea este o cerință esențială pentru exercitarea profesiei”, a spus Ministerul Sănătății din Italia.
Recent, au extins această obligație asupra profesorilor și personalului administrativ al școlii, militarilor și poliției. Va intra în vigoare din 15 decembrie.
În loc să impună vaccinuri în continuare, Italia și-a consolidat „pasul verde”, necesitând recuperarea de COVID-19 sau vaccinare pentru a avea acces la spectacole, evenimente sportive și cluburi de noapte.
Franţa
Din septembrie, Franța a cerut ca profesioniștii din domeniul sănătății, pompierii și lucrătorii din transport să fie vaccinați.
Persoanele cu locuri de muncă care sunt în contact cu publicul trebuie să aibă un permis de sănătate pentru a merge la muncă care să demonstreze că sunt vaccinate sau recuperate de la COVID-19 sau că au rezultat negativ la test.
Accesul la baruri, restaurante, săli de sport și multe evenimente necesită, de asemenea, un permis de sănătate.
Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a spus că vaccinarea obligatorie nu este „alegerea făcută de Franța”, explicând că ar fi mai dificil de aplicat pentru adulți decât este în prezent pentru copii.
Regatul Unit
Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale până la 1 aprilie în Anglia, a declarat secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, în noiembrie, pe măsură ce cazurile de COVID-19 au crescut.
Cu toate acestea, Javid a spus într-un interviu cu BBC că nu crede că Regatul Unit „se va uita vreodată la” vaccinuri obligatorii pentru populația generală, declarând că ezitarea la vaccin este scăzută în țară.”
Suedia
Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al sănătății a declarat pentru Euronews că guvernul nu intenționează să introducă vaccinarea obligatorie.
„Păstrarea vaccinărilor voluntare, construirea încrederii și ajutarea cetățenilor să ia decizii informate s-a dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a spus purtătorul de cuvânt.
De la 1 decembrie, Suedia a impus un permis COVID-19 pentru intrarea la evenimentele publice indoor cu peste 100 de persoane.
Permisul atestă că deținătorul a fost complet vaccinat, testat negativ pentru virus sau recuperat din boală.
Ungaria
Vaccinarea este necesară în Ungaria pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat.
Companiile private au voie să decidă dacă lucrătorii trebuie sau nu vaccinați.
Oficialii maghiari, printre care și premierul Viktor Orban, au îndemnat cetățenii să se vaccineze cât mai curând posibil.
Danemarca
Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat miercuri că „și-ar dori foarte mult să fie persoana care ia decizia”.
Danemarca a emis un permis COVID-19 care necesită vaccinare, recuperare de la virus sau un test negativ pentru a accesa o mare parte din viața publică, inclusiv restaurante, cinematografe și coafor.
Elveţia
Guvernul Elveției afirmă că „din punct de vedere juridic, este exclusă o obligație generală a populației de a fi vaccinată”.
„Informațiile transparente și ușor de înțeles ar trebui să permită fiecărei persoane să ia decizia în mod liber”, spune biroul de sănătate publică.
Guvernul sau cantoanele locale pot însă impune vaccinarea „grupurilor de persoane vulnerabile și pentru anumite persoane, în condiții foarte stricte”. Cu toate acestea, nimeni nu poate fi „forțat” să se vaccineze.
Elvețienii au votat recent în favoarea măsurilor COVID-19, inclusiv menținerea utilizării permiselor de sănătate pentru a accesa viața publică, în cadrul unui referendum.
Letonia
Letonia are măsuri care limitează persoanele care nu sunt vaccinate.
Începând cu 15 decembrie, lucrătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare împotriva COVID-19. În instituțiile de stat, acest lucru se aplică și persoanelor care lucrează de la distanță. Letonia cere ca medicii, profesorii și persoanele din casele de asistență socială să fie vaccinate.
Un permis COVID-19, care dovedește vaccinarea sau recuperarea de la virus, este, de asemenea, necesar pentru a accesa magazinele cu amănuntul, evenimentele culturale și restaurantele.
Ministrul Sănătății, domnul Daniels Pavļuts, a declarat public că Letonia se uită la deciziile altor țări cu privire la vaccinarea obligatorie și ar putea, de asemenea, să urmeze o astfel de abordare, a declarat ministerul sănătății pentru Euronews.
Slovenia
Nu există vaccinări obligatorii pentru coronavirus în Slovenia, a declarat Ministerul Sănătăţii pentru Euronews.
„Suntem de acord cu președintele Comisiei Europene că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie dezbătută la scara UE. În orice caz, mai întâi este necesar să se ajungă la un consens socio-politic mai larg cu privire la posibila introducere”, a spus un consilier al Ministerului Sănătății. într-un e-mail.
Bulgaria
Nu există vaccinări obligatorii în Bulgaria pentru grupurile profesionale sau anumite grupe de vârstă, a declarat Ministerul Sănătăţii pentru Euronews.
Țara a lansat totuși un permis de sănătate la sfârșitul lunii octombrie, care necesită un test COVID-19, un certificat de vaccinare sau de recuperare pentru a accesa restaurante, cinematografe, concerte, săli de sport și alte locuri publice.
Polonia
Ministerul Polonez al Sănătății a declarat că se pregătește să introducă vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii medicali de la 1 martie.
De asemenea, aceștia se pregătesc să introducă măsura pentru cadrele didactice și „servicii în uniformă” precum armată și poliție.