Sari la conținut

Pancreatita. Simptomele înșelătoare care ne pot pune viața în pericol

semn pancreatita
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nu ignora semnele care anunta un pancreas bolnav

Pancreatita. Simptomele înșelătoare care ne pot pune viața în pericol. Mesele bogate în cereale pot fi periculoase, mai ales pentru persoanele cu diverse probleme de sănătate. Țineți cont de câteva recomandări pentru a preveni complicații precum un pancreas atrofic.

Pancreasul este un organ suprasolicitat ca urmare a alimentelor bogate în grăsimi și alcool, deoarece are un rol atât în procesarea zahărului, cât și în eliberarea de enzime pentru a ajuta la digestie. Atunci când pancreasul este umflat sau inflamat, acesta nu își poate îndeplini funcțiile și se poate infecta cu ușurință.

Simptomele înșelătoare care ne pot pune viața în pericol

Activitatea pancreasului este strâns legată de procesul digestiv și are legătură directă cu ceea ce mâncăm. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreatică este frecvent provocată de prezența calculilor biliari, dar dieta joacă, de asemenea, un rol important ca indicator de criză.

Care sunt simptomele care ar trebui să trezească îngrijorare?
Persoanele cu cancer pancreatic prezintă, de obicei, dureri abdominale semnificative la nivelul liniei mediane a stomacului. La jumătate dintre cei afectați, durerea iradiază spre exterior.

Durerea se manifestă brusc

Durerea se manifestă brusc și atinge intensitatea maximă în câteva minute după ce pancreatita este declarată debilitantă prin calcule biliare.

Dacă alcoolul este cauza, durerea se agravează de obicei pe parcursul mai multor zile. Greața, mișcările bruște și respirația profundă ar putea agrava durerea. Ar putea apărea, de asemenea, grețuri, febră și riduri.

Sfaturi de care să ţii cont

  • Un pancreas cu probleme trebuie menținut în echilibru, astfel că este necesară alegerea unor alimente bogate în proteine și antioxidanți, cu un conținut scăzut de cereale de origine animală. Puteți alege din opțiuni precum carne, fasole și linte, supețire și mulți înlocuitori de lactate, inclusiv migdale, ovăz, cocos, măruntaie și soia. În acest caz, pancreasul nu va fi suprastimulat și își va putea îndeplini mai ușor funcțiile.
  • Potrivit experților, persoanele cu probleme pancreatice pot tolera până la 30% până la 40% din caloriile care sunt furnizate din grăsimi. Poți folosi câteva trucuri de la Sabat pentru a te bucura de aromele tradiționale evitând în același timp să faci o pancreatectomie.
  • Printre cele mai periculoase alimente pentru pancreas se numără carnea roșie, carnea de organe, alimentele prăjite, chipsurile, margarina, uleiul, lactatele cu conținut ridicat de iaurt grecesc, produsele de panificație, deserturile cu conținut ridicat de zahăr și iaurt grecesc, precum și băuturile îndulcite cu zahăr. Alimentele bogate în cereale, fie că sunt preparate în mod tradițional (cum ar fi salata de beouf, frigăruile de porc, sarmalele și măslinele umplute), trebuie consumate în porții mici, sau se pot alege alternative specifice dietei.
  • Axează-te pe o alimentație săracă în grăsimi, care nu îți va suprasolicita pancreasul. Este important să te hidratezi corespunzător cu apă, nu cu alcool, și să mănânci porții cât mai mici. Alege în locul preparatelor cu carne roșie variantele de pește cu garnituri vegetale și salatele din legume proaspete. Alcoolul poate face mult rău pancreasului, așa că este de evitat, oricât de tentant ar fi un pahar de șampanie, potrivit clicksanatate.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel