Pancreatita acută este una dintre problemele apărute la nivelul pancreasului. Se produce din cauza activității enzimelor pancreatice care se revarsă în zonele vecine și în circulația sangvină. Managementul depinde în mare măsură de severitatea bolii.
Pancreatita acută, o boală periculoasă
Tratamentul medical al pancreatitei acute severe implică terapie intensivă. Cu alte cuvinte, intervenția chirurgicală – deschisă sau minim invazivă – este stabilită numai de medic, la spital. Însă și în cazurile ușoare sau moderate pacientul trebuie să meargă la spital, la medic pentru stabilirea medicației și calmarea durerilor.
Concret, pancreatita este o afecțiune ce constă în inflamarea pancreasului. Chiar dacă majoritatea cazurilor de pancreatită reprezintă forme ușoare ale bolii, există numeroase situații în care boala poate amenința viața pacientului.
Cauzele pancreatitei acute includ: litiaza biliară ( pietrele la vezica biliară), abuzul de alcool, bolile digestive preexistente ale stomacului și duodenului sau ale pancreasului. Însă boala poate să fie cauzată și de anumite traumatisme abdominale sau de administrarea unor medicamente cu potențial toxic. Nu în ultimul rând, medicii susțin că anumite boli – oreionul, cancerul pancreatic, hipertrigliceridemia – pot cauza pancreatita. Inclusiv sarcina poate fi uneori un factor de risc pentru pancreatită.
Care sunt principalele simptome:
Principalul simptom este durerea abdominală care se amplifică progresiv, atingând intensitatea maximă în 6 ore de la debut. Durerea este constantă, violentă, localizată în epigastru și în regiunea periombilicală. De asemenea, durerea se intensifică atunci când persoana în cauză stă întinsă pe spate. De asemenea, apar și manifestări precum: greață, vărsături, temperatură ușor crescută, tegumente palide. Se va constata și o accelerare a ritmului cardiac, bolnavul poate să fie ori letargic, ori foarte agitat.
În ce constă tratamentul:
Este bine ca pacientul să fie spitalizat în vederea efectuării investigațiilor necesare. De asemenea, la spital, acesta va primi medicamente pentru a-i fi atenuată durerea, precum și perfuzii pentru a se putea compensa pierderile hidroelectrolitice. Infecția poate fi combătută prin administrarea de antibiotice și o perioadă de timp pacientul va trebui să țină un regim alimentar. Însă sunt și cazuri în care este necesară operația. Atenție! Neprezentarea la medic poate duce la deces. În cazul manifestărilor severe, există risc de deces atunci când se produc hemoragii interne. Practic, complicații fatale pot fi provocate de infecția sau necroza pancreatică sau de insuficiența renală. De aceea, este absolut esențial ca pacientul să fie internat și atent supravegheat.
Medicii susțin însă că persoana care a avut un episod de pancreatită acută este în continuare predispusă la astfel de manifestări, de episoade dacă va consuma în continuare alimente grase, în cantități mari și va consuma alcool.