Sari la conținut

Pana care a afectat Facebook a băgat panica în populație, la propriu. Un bărbat a sunat la 112. Motivul este incredibil!

apel de urgenta 112
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pana care a afectat Facebook a băgat panica în populație, la propriu. Un bărbat a sunat la 112. Motivul este incredibil!

Luni, 4 octombrie, Whatsapp, Facebook şi Instagram au devenit indisponibile la nivel mondial, pentru mai multe ore. Toate trei serviciile sunt deţinute de compania-mamă Facebook.

Din cauza penei care a afectat aplicațiia Facebook, un bărbat din Caraș-Severin a apelat numărul de urgență 112, disperat că nu-și poate contacta soția pe Facebook.

Pana care a afectat Facebook a băgat panica în populație, la propriu. Un bărbat a sunat la 112

Operatorul care a răspuns apelului i-a explicat acestuia că acesta nu este un motiv întemeiat pentru a apela numărul unic de urgență.

„Sunați la 112 doar când aveți o urgență sau dacă cineva se află într-o situație de urgență!”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, printr-un comunicat în care polițiștii au relatat cazul bărbatului supărat că nu poate să-și sune soția pe Facebook.

Potrivit resita.ro, în ciuda motivului neobișnuit, bărbatul a scăpat fără să fie amendat, însă a primit un avertisment.

„Ieri, ora 22.47, un bărbat din Reșița a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a sesiza că este nemulțumit de faptul că nu funcționează o aplicație de pe o rețea de socializare și nu poate vorbi cu soția sa. Acesta a fost consiliat de către polițiștii Centrului Operațional și avertizat cu privire la utilizarea serviciului pentru apeluri de urgență 112”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

Cu această ocazie, oamenii legii au explicat în comunicat că primesc adesea apeluri nejustificate la numărul de urgență 112.

Românii mai sună la numărul unic de urgență să se plângă și de faptul că le-a picat curentul sau chiar de modul în care sunt serviți în restaurante ori de zgomotul produs de aerul condiționat din magazine”, se arată în informarea transmisă de IPJ Caraș-Severin.

În ce cazuri puteți contactanumărul de urgență 112

Reprezentanții IPJ Caraș-Severin au transmis câteva sfaturi utile pentru cetățenii care intenționează să apeleze numărul 112:

  • apelarea prin sistemul naţional Apeluri de urgenţă 112 trebuie făcută numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor de poliţie pentru soluţionarea evenimentului;
  • este important ca indiferent de situaţia în care vă aflaţi, să vă păstraţi controlul şi să răspundeţi la întrebările pe care vi le adresează operatorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale sau al dispeceratului de poliţie, pentru a scurta timpul de culegere a datelor necesare efectuării intervenţiei de către structura competentă;
  • este important să comunicaţi cu exactitate timpul şi locul producerii evenimentului, numărul şi semnalmentele persoanelor implicate, numărul camerei/apartamentului, intersecţii, cartiere, străzi apropiate, obiective din zonă etc;
  • nu abuzaţi de acest număr de telefon fără motiv real, nu apelați numărul de urgență pentru a face glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență (starea vremii, mersul trenurilor, ora exactă, date de contact ale autorităților sau probleme tehnice la diferite rețele de socializare, precum în cazul prezentat anterior).
  • Nu sunați la 112 pentru probleme non-urgente! Apelurile non-urgente reprezintă acele situații în care nu este nevoie de intervenția imediată a echipajelor Ambulanței, Poliției, Pompierilor sau ale Jandarmeriei. Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

Numărul unic de apel 112 este gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege. Legea prevede că alertarea falsă sau nejustificată a 112 poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.500 și 5.000 de lei și, în cazul apelării abuzive, cu amenzi între 500 și 1.000 de lei.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel