Din cuprinsul articolului
Aproape toată lumea, la un moment dat în viață, experimentează palpitații ale inimii: senzația că inima bate cu putere.
În mod normal, nu ai de ce să te temi: totuși, este esențial să poți identifica când este un fenomen inofensiv și când poate fi un semn al unei probleme mai grave.
Ce sunt palpitațiile?
De obicei, oamenii nu percep ritmul cardiac. Totuși, anumite modificări ale acestuia ne pot face să-l simțim în mod conștient: de exemplu, când bate mai repede, mai încet, mai puternic sau mai neregulat decât de obicei. Este o senzație care poate fi enervantă și îngrijorătoare, dar în majoritatea cazurilor nu este gravă.
De fapt, palpitațiile pot fi cauzate de emoții puternice, precum panică, frică, stres sau anxietate; prin tulburări psihice precum depresia sau anxietatea; de la efectuarea de activități fizice intense; prin utilizarea de stimulente precum cofeina, nicotina, cocaina, amfetaminele, medicamentele pentru raceala, cele care contin pseudoefedrina si alte substante precum canabisul; etc.
Uneori, însă, palpitațiile pot indica probleme mai grave, cum ar fi probleme cu glanda tiroidă (hipotiroidism și hipertiroidism) sau afecțiuni cardiace cu ritm cardiac anormal (aritmie).
Cum să distingem dacă există o boală gravă?
Când palpitația este singurul simptom, durează puțin, este ocazional, și nu există un diagnostic anterior de probleme cardiovasculare sau tiroidiene, cel mai probabil este să nu ni se întâmple nimic grav.
În alte circumstanțe, însă, este cazul să stați de vorbă cu un medic.
Asa ar trebui sa actionam daca palpitatiile devin frecvente, persistente sau se agraveaza; sau, de asemenea, dacă sunt însoțite de alte simptome precum dureri în piept, leșin, dificultăți severe de respirație sau amețeli severe.
Cum să le calmezi?
Dacă palpitațiile se datorează faptului că suferim de o altă boală, modalitatea de a le opri este tratarea acestei afecțiuni, deoarece palpitațiile sunt doar un simptom al acesteia.
Dacă, pe de altă parte, dacă apar fără un motiv aparent, cel mai potrivit mod de a le trata este evitarea declanșatorilor lor: evitarea situațiilor de stres (sau implementarea de strategii de combatere a acestuia atunci când apare, precum meditația profundă sau yoga), evitarea consumul de stimulente, potrivit Nutricion.