Din cuprinsul articolului
Pălării anti-copiat: Imagini VIRALE de la un examen din Filipine
Imaginile cu studenți purtând așa-numitele „pălării anti-copiat” în timpul examenelor de facultate au devenit virale pe rețelele de socializare din Filipine, stârnind amuzament.
Studenții de la o facultate din orașul Legazpi au fost rugați să poarte accesorii pentru cap care să-i împiedice să arunce cu ochiul la lucrările altora. Mulți au răspuns creând obiecte de casă din carton, cutii de ouă și alte materiale reciclate.
Mary Joy Mandane-Ortiz, profesoară de inginerie mecanică la Bicol University College of Engineering, a spus pentru BBC că a căutat o „modalitate distractivă” de a asigura „integritatea și onestitatea” la cursurile ei.
Mandane-Ortiz a spus că ideea a fost „cu adevărat eficientă”. A fost implementat pentru examenele intermediare recente, care au fost susținute de sute de studenți la facultate în a treia săptămână a lunii octombrie.
Pălării anti-copiat: Imagini VIRALE de la un examen din Filipine
Profesoara Mary Joy Mandane-Ortiz a spus că cererea ei inițială a fost ca studenții să facă un design „simplu” din hârtie. Ea a fost inspirată de o tehnică folosită în Thailanda cu câțiva ani în urmă.
În 2013, o imagine a devenit virală care arăta o sală de studenți din Bangkok care luau foi de test în timp ce purtau „clapete pentru urechi” – foi de hârtie lipite de fiecare parte a capului pentru a le ascunde vederea.
Astfel că, inginerii în curs de formare au preluat ideea și au adus-o la viață potrivit nevoilor lor: în unele cazuri, inovand articole pentru acoperirea capului complexe în „doar cinci minute” cu orice gunoi pe care au găsit-o în jur.
Alții și-au îmbrăcat pălării, căști sau măști de Halloween pentru a îndeplini mandatul.
Un șir de postări pe Facebook ale profesoarei – care îi arată pe tineri purtând creațiile lor elaborate – a strâns mii de aprecieri în câteva zile și a atras acoperire din partea instituțiilor media filipineze.
De asemenea, se pare că au inspirat școlile și universitățile din alte părți ale țării să-și încurajeze propriii studenți să-și pună capul împotriva înșelăciunii.
Mandane-Ortiz a spus că cursanții ei au avut performanțe mai bune în acest an, fiind motivați de condițiile stricte de examen să studieze foarte mult. Mulți dintre ei și-au terminat testele devreme, a adăugat ea – și nimeni nu a fost prins trișând anul acesta.