Unii dintre noi am auzit încă din copilărie zicală „pâinea îngrăşa şi prosteşte”, dar cât de adevărată este şi cât de multe ştim, de fapt, despre principalul produs alimentar pe care-l consumăm zilnic?
Pâinea neagră nu este neapărat şi integrală!
Multe persoane considera că pâinea neagră este echivalentă cu cea integrală. Pâinea neagră este, de fapt, „neagră” datorită melasei, un sirop gros, vâscos obţinut prin rafinarea trestiei de zahăr. Melasă neagră conţine aproximativ 50% zahăr, fiind doar bogată în potasiu şi acid fosforic.
Însă melasă nu face pâinea neagră să fie integrală. În realitate, pâine integrală conţine cereala, spre exemplu grâul ale căror boabe sunt măcinate în proporţie de 100%. Pâinea albă, spre exemplu, este făcută din doar o parte din bobul de grâu, din înveliş mai exact. practic, nu conţine miezul, cel cu adevărat bogat în nutrienţi. Atunci când cumperi pâine, alege pâinea integrală de orice formă, poate chiar cea făcută din mai multe cereale, nu te mai axa doar pe cea „neagră”.
Valoarea nutritivă a unei felii de pâine
O felie de pâine albă, care are, de regulă, 25 de grame, conţine 2,4 grame de fibre, 7,6 grame de proteine, 3,3 grame de lipide şi 50 de grame de carbohidraţi.
O felie de pâine french toast are 10 grame de proteine, 6,5 grame de lipide, 43 de grame de carbohidraţi şi doar 0,6 grame de fibre.
O felie de pâine graham conţine 7,4 grame de proteine, doar 0,9 de lipide, 3 grame de fibre şi aproximativ 51 de grame de carbohidraţi.
O felie de pâine neagră are 5 grame de fibre, doar 0,8 de lipide, peste 8 grame de fibre şi 50 de grame de carbohidraţi.
O felie de pâine integrală conţine 14 grame de proteine, 5 de lipide, 40 de carbohidraţi şi 6 grame de fibre.
În condiţiile în care pâinea, indiferent de fel, poate varia caloric între cel puţin 250 şi 400 de calorii pe sută de grame, o felie de pâine de 25 de grame poate avea între 60 de calorii şi 100 de calorii.
Însă, presupunând că mănânci cu moderaţie pâine (nu mai mult de 5-6 felii subţiri pe zi), este recomandat să o alegi pe cea integrală. Chiar dacă compari eticheta cu cea neagră, spre exemplu, tot cea integrală este cea care cea mai bună compoziţie nutrivita pentru sănătate.
Citeşte continuarea pe Lyla.ro.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…