Pâinea graham. Ce proprietăți are și de ce este recomandată mai ales vara
Pâinea graham este pâinea ideală pentru vegetarieni, mai ales! În primul rând, principala calitate a acestui tip de pâine este valoarea sa bogată în fibre.
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinală, iar conform ultimelor studii efectuate a fost dovedită importanța uriașă a sănătății florei intestinale pentru întreg organismul.
Pâinea graham are o istorie bogată, rețeta apărând pe la 1800. Sylvester Graham este americanul care a intrat în istorie pentru că a inventat făina, pâinea și biscuiții care îi poartă numele.
Acest domn a intrat în istorie fiindcă și-a dorit să găsească o formulă pentru a susține sănătatea oamenilor, fiindcă și-a dorit să îi învețe pe oameni să se hrănească sănătos.
Sylvester Graham a dorit să inventeze o pâine cu adevărat sănătoasă, care nu doar să umple burta, așa a ajuns la rețeta din făină integrală, obținută prin măcinarea întregului bob de grâu, cu tot cu tărâță.
În vremurile acelea tendința era de a face pâine cât mai albă și doar muncitorii mâncau pâine neagră, nicidecum doamnele și gentlemanii acelor vremuri. Acum, rolurile s-au inversat, iar oamenii cu venituri mici rar își mai pot permite alt sortiment în afară de pâinea albă, golită de nutrienți. Sortimentele cu adevărat hrănitoare sunt cele obţinute din făină integrală. Evitaţi, pe cât posibil, pâinea albă, întrucât conţine multe glucide care suprasolicită pancreasul şi este săracă în substanţe nutritive.
Rețeta veche este realizată din ingrediente 100% naturale: făină integrală, apă, gluten de grâu, drojdie, zahăr, sare iodată, maia de grâu, 0,3% făină albă.
Pâinea graham este cea mai recomandată în diete, pentru că absorbția energiei se face lent, datorită măcinișului grosier.
Este densă, sățioasă, pline de fibre. Indicată pentru vegetarieni și celor care au probleme cu constipația.
100 g pâine graham au o valoare calorică de 340 kilocalorii, 11 g fibre alimentare, 13 g proteine, fără colesterol.
Diferenţa dintre pâinea albă şi cea integrală nu se simte la calorii, ci la cantitatea de fibre, vitamine şi minerale şi la indicele glicemic, vinovat de fluctuaţiile de zahăr.
„Indicele glicemic reprezintă viteza cu care se descarcă zahărul în sânge, iar cu cât viteza este mai mare, cu atât cantitatea de insulină secretată este mai mare. Astfel apar fluctuaţii de energie, kilograme în plus, dereglări ale metabolismului (diabet de gradul II)”, potrivit nutriţionistului Corina Zugravu.
Pâinea albă are un indice glicemic atât de mare (70) încât organismul aproape că nu mai face diferenţa între aceasta şi zahăr. În schimb, pâinea integrală are un indice mai mic (50) şi se asimilează mai greu, la fel ca în cazul cofeinei din ceai.
Cea mai bună pâine, pentru cei care nu suferă de vreo boală în mod special şi cărora nu le place gustul de pâine neagră, este pâinea intermediară, din care se scoate o treime din tărâţe.
Dacă folosim reţete adecvate, prepararea în casă a pâinii este cea mai sigură modalitate prin care putem consuma un astfel de aliment echilibrat din punct de vedere nutriţional. „Pâinea obţinută fără E-uri reproduce procedeele ancestrale de preparare a pâinii cu maia. Maiaua o putem prepara singuri sau o putem cumpăra din magazinele cu produse naturale”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…