Păianjeni care te pot ucide pe loc. Cele mai periculoase specii din Europa

Păianjeni care te pot ucide pe loc. Deși Europa nu este cunoscută pentru faună periculoasă, recent, păianjenii au atras atenția publicului în urma unor incidente grave, mai ales în sudul continentului.

Cazuri de decese suspecte au fost puse pe seama păianjenului „pustnic mediteranean”, însă cât de mari sunt riscurile reale?

Europa și păianjenii periculoși: Ce specii există cu adevărat?

Comparativ cu țări ca Australia sau Brazilia, faima Europei în ceea ce privește animalele veninoase este modestă. Cu toate acestea, regiunea mediteraneană găzduiește două specii de păianjeni cu mușcături care pot cauza probleme medicale: „văduva neagră” europeană (Latrodectus tredecimguttatus) și păianjenul „pustnic” sau „pustnic mediteranean” (Loxosceles rufescens).

Văduva neagră europeană are o reputație proastă, dar, până acum, nu au fost confirmate decese provocate de mușcătura ei. Această specie își construiește pânza în zone rurale și adesea se ascunde sub scoarța copacilor sau pietre. Veninul său neurotoxic poate cauza dureri și simptome cunoscute sub numele de „latrodectism”, dar cazurile de complicații grave sunt rare.

Păianjenul pustnic mediteranean/păianjul-vioară, pe de altă parte, este mai des întâlnit în apropierea locuințelor umane, căutând colțuri întunecate în case, garaje și spații de depozitare. Deși, în cazuri extreme, mușcătura lui poate cauza reacții grave, acest păianjen atacă rar și doar atunci când este deranjat.

Mușcătura păianjenului pustnic: Cum funcționează și cât de periculoasă este?

Veninul păianjenului „pustnic” are un efect necrotic – provocând moartea țesutului la locul mușcăturii. În cazuri obișnuite, zona se înroșește, se umflă și prezintă mâncărimi, iar simptomele dispar după câteva săptămâni. Totuși, în situații rare, țesutul poate muri complet, formând o rană deschisă ce necesită săptămâni de vindecare.

Există, de asemenea, cazuri în care veninul păianjenului poate declanșa un sindrom numit „loxocelism cutaneo-visceral”, cu simptome ce includ febră, dureri musculare și articulare. În cazuri foarte rare, această afecțiune poate duce la insuficiență renală și, posibil, la deces. Totuși, aceste reacții severe sunt mai comune la speciile de păianjeni din America Latină.

Un tânăr de 23 de ani, victimă fatală a păianjenului vioară în Italia – al doilea caz din această vară

Un italian de 23 de ani, Giuseppe Russo, a murit în spitalul din Bari după ce a fost mușcat de păianjenul vioară (Loxosceles rufescens), suferind șoc septic și insuficiență multiplă de organe la mai bine de o lună de la incident. Acesta este al doilea caz fatal din Italia din vara aceasta, după ce un jandarm sicilian, Franco Aiello, de 52 de ani, a fost mușcat de un păianjen din aceeași specie. Păianjenul vioară, cunoscut pentru veninul său necrotic, este frecvent întâlnit în zonele mediteraneene, preferând spațiile uscate și crăpăturile din apropierea locuințelor.

Ar trebui să ne temem de păianjeni?

Fobiile legate de păianjeni sunt frecvent alimentate de filme horror și articole senzaționaliste, dar adevărul este mai puțin înfricoșător. În Europa, pericolul real pe care îl reprezintă mușcătura unui păianjen este aproape nesemnificativ. De exemplu, de-a lungul a 23 de ani, 1.691 de decese au fost cauzate de înțepături de viespi, albine și bondari, în timp ce numărul de decese atribuite mușcăturilor de păianjen în aceeași perioadă poate fi numărat pe degetele de la o mână.

Ce putem face pentru a preveni mușcăturile de păianjen?

Păianjenii „pustnici” și „văduva neagră” sunt rareori agresivi și, de obicei, atacă doar dacă sunt deranjați direct. O măsură simplă de prevenire ar fi să curățăm periodic colțurile casei și să purtăm mănuși atunci când mutăm mobilierul sau obiecte vechi, locuri unde acești păianjeni ar putea să se ascundă.

În concluzie, deși cazurile de decese suspecte din Italia au adus acest subiect în atenția publicului, riscul real de a fi mușcat de un păianjen periculos în Europa este aproape inexistent.

Recent Posts

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

7 minute ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

27 de minute ago

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori

7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…

48 de minute ago

Cele mai periculoase zodii din horoscop. De cine trebuie să te ferești!

Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…

o oră ago

Adio Prințul Harry: noul său gest șochează Familia Regală

Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…

o oră ago

Miros neplăcut al corpului: 10 motive care nu sunt legate de transpirație

Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…

2 ore ago

Citeste si: