Din cuprinsul articolului
După ce a apărut prima dată în zona orașului Kinshasa, din Congo, în jurul anilor ’20, infecţia cu virusul HIV nu mai este o condamnare la moarte.
În prezent, șapte persoane din întreaga lume (doi pacienți din Berlin și pacienți din Londra, Düsseldorf, New York, City of Hope și Geneva) sunt considerate a se fi vindecat de infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau de a fi în remisie pe termen lung după ce au primit un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea cancerului de sânge.
„Pacientul din Geneva”, așa cum a fost numit după orașul elvețian în care a fost tratat, a înregistrat o remisie completă a bolii după ce a primit un transplant de măduvă osoasă în 2018, ca tratament pentru o formă agresivă de leucemie.
Bărbatul, diagnosticat cu infecție HIV încă din 1990, a încetat să ia tratament ARV în noiembrie 2021, la recomandarea medicilor. Ulterior, la 20 de luni după ce bărbatul a încetat să mai ia tratament antiretroviral (ARV), medicii de la Spitalul Universitar din Geneva nu au mai detectat deloc virusul HIV în organismul pacientului.
Pacientul, constant monitorizat de medici, este singurul care s-a confruntat cu remisia HIV după un transplant de măduvă osoasă fără mutația CCR5-delta 32. Se știe că această mutație genetică rară face ca celulele CD4 să fie în mod natural rezistente la HIV.
Spre deosebire de cazurile anterioare, în care prezența mutației CCR5-delta 32 pare să fi jucat un rol decisiv în evoluția HIV, un nou studiu, publicat luni, arată că celulele pacientului din Geneva rămân sensibile la infecția cu HIV.
În ciuda acestui fapt, virusul rămâne nedetectabil la pacient la aproape trei ani după întreruperea tratamentului antiretroviral. Prin monitorizarea atentă a pacientului pe o perioadă îndelungată, oamenii de știință au putut demonstra o reducere progresivă a rezervorului viral după transplant.
Celulele purtătoare de virus capabile să se înmulțească, care puteau fi detectate cu ușurință înainte de transplant, nu mai au fost detectate în cele mai recente analize.
Un articol, publicat în revista Nature Medicine, prezintă aceste rezultate împreună cu ipotezele la care lucrează echipele Universitatea din Geneva (UNIGE), Spitalele UNiversitare din Geneva (HUG) și Institutul Pasteur pentru a încerca să explice de ce acest pacient a intrat în remisie, se arată într-un comunicat al Institutului Pasteur.
Prezența celulelor imunitare înnăscute cu un puternic potențial anti-HIV ar putea preveni o revenire a virusului, chiar dacă în organism ar mai exista celule infectate.
Tratamentul imunomodulator pe care pacientul îl primește pentru a controla reacțiile grefă-versus-gazdă, pe care le-a experimentat în mod repetat de la transplant, ar putea, de asemenea, să contribuie la prevenirea reactivării virale.
În sfârșit, este posibil ca aceste reacții grefă contra gazdă să fi dus la eliminarea atât de eficientă a rezervorului viral, încât mutația CCR5-delta 32 nu mai este necesară, deoarece în organism nu mai rămâne niciun virus capabil să se multiplice. Potrivit sursei citate de 360medical.ro, aceste ipoteze deschid căi promițătoare de cercetare în vederea obținerii remisiei în cazul infecției cu HIV.
Transmiterea virusului HIV se face în patru modalități principale: pe cale sexuală (la nivelul mucoaselor genitale, fie că este vorba de spermă, de lichid prostatic sau de secreții vaginale), pe cale sangvină (transfuzia sângelui sau a produselor sangvine contaminate, utilizarea de seringi infectate), pe cale transplacentară (de la mamă seropozitivă la copil, în timpul sarcinii) și în cursul alăptării materne.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…