Din cuprinsul articolului
„Pacientul de la Düsseldorf”: un german vindecat de HIV după ce a primit un transplant de celule stem. Cazul a fost publicat în revista Nature Medicine. Bărbatul în vârstă de 53 de ani a fost operat pentru că suferea de cancer.
Este al treilea caz la nivel mondial. Un german a devenit a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV (virusul imunodeficienței umane) după ce a suferit un transplant de celule stem.
Despre acest lucru a relatat, luni, revista engleză Nature Medicine, care a publicat un articol care confirmă cazul „pacientului de la Düsseldorf”, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, și a detaliat tratamentul pe care a urmat-o.
El a făcut acest lucru citând consorțiul internațional IciStem, care a explicat că acest al treilea pacient a primit un transplant de celule stem ca parte a terapiei pentru leucemie. După această operație, bărbatul a fost supus unei serii de analize pentru a-și evalua starea de sănătate.
Văzând rezultatele, medicii i-au dat autorizația de a întrerupe tratamentul pe care îl efectua împotriva HIV (virusul care provoacă SIDA). După transplant, medicii nu au găsit nicio urmă de particulă virală ale bolii și nici de rezervele virale ale acesteia. Nici răspunsul imun împotriva virusului. Cu alte cuvinte, bărbatul se vindecase.
Potrivit Clarin, numele lui s-a adăugat celui al lui Timothy Ray Brown, din Berlin, și Adam Castillejo, din Londra, singurii doi pacienți din lume care reușiseră să învingă boala prin acest tip de intervenție.
Primul dintre ei a făcut-o în 2009, iar al doilea 10 ani mai târziu, în 2019. În acest sens, cei trei pacienți care au reușit să se vindece definitiv de HIV au același punct în comun: toți sufereau de cancer de sânge și din acest motiv au fost tratați cu un transplant de celule stem, care le-a reînnoit profund sistemul imunitar.
Cu toate acestea, aceasta nu este singura asemănare: în toate cele trei cazuri, donatorul lor a avut o mutație ciudată a genei CCR5. Aceasta este o modificare genetică care împiedică HIV să pătrundă în celule.
„În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele imune ale pacientului sunt complet înlocuite cu celule donatoare, ceea ce face posibilă eliminarea marii majorități a celulelor infectate”, a explicat virologul Asier Sáez-Cirion, unul dintre autori, într-un comunicat al studiului.
„Este o situaţie excepţională când toţi aceşti factori coincid pentru ca acest transplant să fie un dublu succes în vindecarea leucemiei şi a HIV”, a precizat cercetătorul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…