Din cuprinsul articolului
Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete.
Medicamentele biologice, numite şi biofarmaceutice, sunt medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri şi drojdie.
Conform datelor Asociaţiei, economiile de cost generate de medicamentele biosimilare pe perioada 2023-2027, pentru moleculele care îşi pierd exclusivitatea, este de 105 milioane euro, 60% din această sumă fiind reprezentată de aria terapeutică oncologie.
APMGR afirmă că medicamentele biosimilare au o mare însemnătate strategică pentru guverne, în primul rând pentru că favorizează un acces mai mare al pacienţilor la medicamente, precum şi pentru că generează economii de cost, cu care CNAS va putea compensa mai multe medicamente noi.
„Sustenabilitatea sistemului de sănătate este o provocare pentru multe guverne europene, inclusiv al României. Îmbătrânirea populaţiei, creşterea incidenţei bolilor cronice, creşterea poverii acestor boli, costul ridicat al noilor medicamente pun presiune pe bugetele de sănătate din întreaga Europă.
„Noul contract-cadru (care urmează să fie analizat de Guvern) prevede ca obligativitate de recomandare de primă intenţie a biosimilarului la iniţierea tratamentului. Prevede respectarea autonomiei şi independenţei medicului în luarea deciziei în schema terapeutică a pacientului astfel încât există în continuare şi posibilitatea prescrierii biologicului, dar cu justificare din punct de vedere medical”, a explicat Cojan, potrivit Agerpres.
Potrivit şefei CNAS, noul contract-cadru nu prevede sancţiuni pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament.
„Am introdus recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament.
Această măsură sperăm noi că ne va ajuta să înlesnim accesul cât mai multor pacienţi la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare şi să asigurăm continuitatea tratamentului pentru aceste afecţiuni. Biosimilarele nu reprezintă numai varianta mai ieftină a biologicelor, ci reprezintă varianta mai ieftină, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient”, a explicat Adela Cojan.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că acest tip de medicamente îmbunătăţeşte accesul accesul mai multor pacienţi la tratament. „Produsele biosimilare nu sunt altceva decât produse generice în domeniul produselor biologice care prezintă siguranţă şi eficacitate, iar studiile care au stat la baza autorizării lor au demonstrat acest lucru.
Utilizarea acestor produse în România, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, este esenţială pentru că îmbunătăţeşte pe de o parte accesul la medicamente în cazul nostru biosimilare, iar pe de altă parte produce economii de bani care pot fi utilizaţi pentru extinderea programelor existente şi pentru accesul mai multor pacienţi la programele desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a susţinut Rafila.
În context, preşedintele Societăţii Române de Hematologie, Daniel Coriu, a precizat că au fost făcute progrese foarte mari în domeniul biotehnologiei, iar medicii prescriu „fără niciun fel de problemă” biosimilare.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…