Sari la conținut

Pacienţii români cu bronhopneumopatie obstructivă cronică sunt mult mai tineri decât media europeană

Pacienţii români cu BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) sunt mai tineri decât media europeană, cei din România având o medie de vârstă de 63 de ani, faţă de media europeană de 72 de ani, a afirmat miercuri prof. dr Florin Mihălţan în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Institutul ‘Marius Nasta’ din Bucureşti.

Prof. dr. Florin Mihălţan a prezentat un studiu ale cărui date au fost raportate de Societatea Europeană Respiratorie şi de Forumul Societăţii Europene, în care au fost analizate calitatea îngrijirii pacienţilor cu BPOC din 422 de centre, incluzând 19.000 de cazuri din 16 ţări – Austria, Belgia, Croaţia, Grecia, Malta, Polonia, Irlanda, România, Slovacia, Spania, Elveţia, Turcia, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.

Potrivit studiului, România stă foarte slab la asistenţa în serviciile de terapie specializată, prin numărul mic de paturi existente, şi la personalul specializat – fizioterapeut, specialist în asistenţa la domiciliu – mulţi medici preferând să continue să profeseze peste hotare.

‘La numărul de medici specialişti suntem în scădere. Am fost 800 şi acum suntem în jur de 670. Au plecat mulţi pneumologi. Îngrijorător este că pleacă atât rezidenţi, cât şi medici specialişti’, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan.

România se situează, potrivit studiului, pe locuri codaşe la echipele de tratament, modalităţile de asistenţă şi echipamentele tehnice disponibile. Externarea pacienţilor cu BPOC este haotică în România, doar un spital din zece afirmând că are un program alcătuit dintr-o echipă multidisciplinară care să pregătească pacientul pentru o externare precoce.

Conform studiului prezentat la analiza comorbidităţilor cauzate de BPOC s-a remarcat un număr mic de infarcte miocardice în antecedente – 5,2% faţă de 13,2% media europeană, o medie de 29,4% de insuficienţe cardiace congestive – peste media europeană de 20,1%, un număr de afecţiuni periferice vasculare peste media europeană – 13% faţă de 10,5% şi de asemenea un număr de demenţe sub media europeană – 6% faţă de 33,3%. România se află în pluton la mijloc, din punct de vedere al afecţiunilor tisulare conjunctive – 1,6%, al tumorilor – 6%, leucemiilor – 0,2% şi metastaze solide maligne – 0,2%.

La acelaşi capitol, al comorbidităţii, surprinzătoare sunt două locuri fruntaşe pe care România le ocupă, respectiv primul loc – cu 37% la alte afecţiuni respiratorii cronice, şi locul al doilea la capitolul ulcer gastroduodenal – 12,4% şi boli hepatice uşoare – 11%, sau moderate şi severe – 3,7%.

În România au fost implicate în proiect 10 spitale din centre universitare, şapte dintre ele având servicii de terapie intensivă şi doar cinci cu posibilităţi de asistare şi internare de exacerbări BPOC. Toate spitalele aveau servicii ambulatorii.

‘Sistemul sanitar românesc şi Casa de Asigurări aveau nevoie de acest semnal de alarmă pentru a putea aduce corecţii de strategie. Acest lucru va fi posibil dacă va fi demarată şi faza a doua a proiectului care ne va furniza detalii suplimentare despre evoluţia exacerbărilor, în mai multe spitale, cu o mai mare uniformitate în selecţia acestor centre’, a mai spus prof. dr. Florin Mihălţan

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel