Sari la conținut

Pacienții în comă sunt de fapt conștienți? „Incredibil, dar oarecum înfricoșător”, spun oamenii de știință

pacient
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Spitalizare

Un procent alarmant de mare de persoane aflate în comă, într-o stare vegetativă sau care au doar o conștiință minimă experimentează încă „disocierea cognitiv-motorie”, adică „conștientizarea secretă”, potrivit unui studiu recent.

Studiul arată că 25% dintre pacienții în comă pot fi de fapt conștienți și conștienți. Descoperirile au fost descrise ca fiind „incredibile… dar și oarecum înfricoșătoare”.

Studiu „înfricoșător”: 1 din 4 pacienți în comă poate auzi ceea ce spui

Cercetătorii le-au dat pacienților comenzi verbale, cum ar fi „să se imagineze înotând sau să deschidă și să închidă mâinile”. Pentru 60 din 241 dintre ei, scanările creierului au produs dovezi că pacienții încă îndeplineau acele sarcini în capul lor, relatează NBC News.

Până la acest studiu, publicat în New England Journal of Medicine, estimările erau în jur de 10% până la 20%. Cu alte cuvinte, s-a considerat că unul sau doi din 10 pacienți care nu răspundeau au fost capabili să-și îndeplinească sarcini în cap, atunci când li s-a cerut verbal.

Această cercetare sugerează că numărul ar putea ajunge la 25%, sau unul din patru.

Cercetatorii au identificat 241 de pacienti care au fost diagnosticati ca fiind în comă, în stare vegetativă sau cu constiență minimă.

Și totuși, 60 dintre ei au putut în mod evident să audă, într-un fel, comenzile verbale care le-au fost transmise. Testele undelor cerebrale și RMN-urile funcționale au arătat că îndeplineau sarcinile relevante în capul lor.

Când oamenilor conștienți li se spune să facă ceva, părți ale creierului lor devin mai active. Fluxul de sânge în aceste zone crește, iar aceasta este o dovadă detectabilă că ceva se întâmplă ca răspuns la comandă.

Cu cât știm mai multe despre creier, cu atât ne dăm seama că nu știm.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel