Din cuprinsul articolului
Cancerul pulmonar este afecțiunea malignă care afectează anual peste 12 mii de români. Din nefericire, pacienții diagnosticați primesc tratament abia după cinci luni de la diagnosticare. În alte ţări europene acesta se administrează deja după 60 de zile.
Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente și agresive tipuri de cancer din lume. Această maladie începe în plămâni și apoi se răspândește în alte părți ale corpului.
Potrivit specialiştilor, aceasta formă de cancer este cea mai frecventă în ţara noastră, anual sunt diagnosticate peste 12 mii de persoane. Statisticile ar putea fi, însă, schimbate prin prevenţie – renunţarea la fumat, analize făcute la timp şi acces imediat la tratament.
Laurenţia Galeş, directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, Directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, explică de ce pacienții primesc un tratament de specialitate abia după cinci luni de la diagnosticare.
„Nu avem destui bronhoscopiști, pentru că cei care au competența nu fac toți bronhoscopie, pentru că nu au instrumentarul necesar. Nu există un lanț de diagnostic foarte bine precizat și atunci suntem în situația în care un pacient face biopsie într-un spital. După ce iese rezultatul biopsiei, ajunge la un oncolog care îi spune că trebuie să mai facă și tomograf de abdomen sau cerebral, care îi spune că trebuie să mai facă și imunohistochimie.
Pacientul se întoarce la spitalul unde s-a operat, îşi ia blocul de tumoră, se duce, face imunohistochimie, vine și cu rezultatul imunohistochimei și oncologul îi spune că mai trebuie să facă și teste genetice și, după ce face testele genetice, vine la oncolog care îi spune că tomograf de acum două luni este prea vechi și mai trebuie încă un tomograf nou și, după cinci luni de zile, dacă mai rezistă, poate să înceapă și un tratament, care, da, este eficient și dă rezultate mult mai bune decât aveam cu câțiva ani în urmă”, a declarat directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti.
Anul viitor va începe un program pilot de screening finanţat din fonduri norvegiene. Programul se va derula în judeţul Călăraşi, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer pulmonar, potrivit RRA.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…