Categories: Ştiri sănătate

Pacienții cu cancer pulmonar metastatic ar putea primi un tratament inovator în locul chimioterapiei

Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului, CHMP, recomandă KEYTRUDA® (pembrolizumab),  terapia MSD, în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular  metastatic pentru prima linie de tratament la pacienţii ale căror tumori prezintă niveluri crescute ale expresiei PD-L1 şi care nu prezintă  mutații tumorale pozitive EGFR sau ALK

 Opinia pozitivă din partea CHMP se bazează pe datele obţinute în studiul KEYNOTE-024, care demonstrează rate ale supraviețuirii generale  şi ale supravieţuirii fără progresia bolii, superioare cu Keytruda comparativ cu chimioterapia

 KEYTRUDA® (pembrolizumab) este primul tratament anti-PD-1 care primeşte din partea CHMP opinie pozitivă pentru tratamentul pacienţilor cu diagnostic de  carcinom pulmonar non-microcelular  metastatic netrataţi anterior şi ale căror tumori prezintă niveluri crescute ale  PD-L1.

Opinia pozitivă a CHMP va fi revizuită de către Comisia Europeană. O decizie finală este aşteptată în primul trimestru al anului 2017. KEYTRUDA este în acest moment aprobată în Europa  pentru tratamentul carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, local avansat sau metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 și cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă de chimioterapie. Pacienților cu mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive trebuie, de asemenea, să li se fi administrat tratament aprobat pentru aceste mutații înaintea administrării KEYTRUDA.

“Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces în Europa, astfel încât anunţul de astăzi reprezintă un pas înainte pentru mulţi pacienţi din Europa. Dacă va fi aprobat, pacienţii cu diagnostic de cancer pulmonar non-microcelular  metastatic ale căror tumori prezintă niveluri crescute ale expresiei PD-L1 ar putea primi  Keytruda în locul chimioterapiei, ca tratament de primă linie”, a declarat Dr. Roger Dansey, prim-vicepreședinte și coordonatorul ariei terapeutice de dezvoltare a oncologiei în stadii avansate, din cadrul MSD Research Laboratories.

„Suntem determinaţi să colaborăm cu guvernele şi alţi factori de decizie implicaţi pentru a ne  asigura ca medicamentul KEYTRUDA  să fie disponibil pacienților din Europa, cât mai repede posibil.”

Datele care susțin opinia pozitivă a CHMP s-au bazat pe rezultatele obţinute în studiul clinic Keynote – 024, care a demonstrat  rezultate superioare în ceea ce priveşte  supraveţuirea generală şi supravieţuirea fără progresie a bolii cu KEYTRUDA (pembrolizumab), comparativ cu chimioterapia la pacienţii ale căror tumori prezintă un nivel ridicat al expresiei  PD-L1 şi care nu prezintă mutații tumorale pozitive EGFR sau ALK.

KEYNOTE-024 este un studiu clinic  de faza 3, deschis, randomizat, care a evaluat KEYTRUDA în monoterapie în doză fixă de 200 mg comparativ cu standardul de tratament, chimioterapia pe bază de săruri de platină pentru tratamentul pacienţilor cu diagnostic de cancer pulmonar  non-microcelular în stadiu metastatic atât cu histologie scuamoasă cât şi non-scuamoasă. Studiul a înrolat pacienți care nu au primit tratament anterior cu chimioterapie sistemică pentru boala lor metastatică, şi ale căror tumori prezentau un nivel ridicat al expresiei  PD-L1 şi fără mutații tumorale pozitive EGFR sau ALK.

Despre cancerul pulmonar

 Cancerul pulmonar, care se formează în ţesuturile plămânilor, este cauza principală a mortalităţii prin cancer la nivel mondial. În fiecare an, mai mulţi oameni mor de cancer de pulmonar decât suma deceselor cauzate de cancer de colon, de sân şi de prostată. Cele două tipuri principale de cancer pulmonar sunt cel cu celule mici şi cel non-microcelular (fără celule mici).3

Cancerul pulmonar non-microcelular este cel mai întâlnit tip de cancer, fiind responsabil pentru 85% dintre cazuri 6. Rata supravieţuirii la 5 ani a pacienţilor cu cancer pulmonar metastatic (stadiu IV) este estimată la doar 2%. 7

 Despre KEYTRUDA® (pembrolizumab) 

KEYTRUDA este un anticorp monoclonal umanizat care funcționează prin creșterea capacității sistemului imunitar al organismului de a detecta și de a lupta împotriva celulelor tumorale. KEYTRUDA se leagă de receptorul 1 (PD-1) cu rol în controlul morții celulare programate și blochează interacțiunea acestuia prin liganzii PD-L1 şi PD-L2. Receptorul PD-1 este un reglator negativ al activității celulelor T, care s-a dovedit a fi implicat în controlul răspunsurilor imune ale celulelor T. KEYTRUDA potențează răspunsurile celulelor T, inclusiv răspunsurile anti-tumorale, prin blocarea legării PD-1 de PD-L1 și PD-L2, care sunt exprimate în celulele ce prezintă antigenul și pot fi exprimate de tumori sau alte celule din micromediul tumoral.

Doza recomandată de KEYTRUDA este de 2 mg/kg administrată intravenos pe durata a 30 de minute la fiecare 3 săptămâni. Pacienților trebuie să li se administreze KEYTRUDA până la progresia bolii sau până la apariţia toxicităţii inacceptabile.

 KEYTRUDA indicaţii aprobate în România:

KEYTRUDA este indicat în monoterapie pentru tratamentul melanomului avansat (nerezecabil sau metastatic) la pacienți adulţi.

KEYTRUDA este indicat pentru tratamentul carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma), local avansat sau metastatic, la adulţi ale căror tumori exprimă PD-L1 și cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă de chimioterapie. Pacienților cu mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive trebuie, de asemenea, să li se fi administrat tratament aprobat pentru aceste mutații înaintea administrării KEYTRUDA.

 

Recent Posts

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

29 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

59 de minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

o oră ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Citeste si: