Sari la conținut

Pacienții cu cancer fără asigurare medicală au acces la servicii gratuite de la 1 iulie

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Românii fără asigurare medicală vor avea acces la serviciile pentru depistarea afecțiunilor oncologice şi la servicii de confirmare a diagnosticului.  Guvernul a adoptat o hotărâre oficială în acest sens.

Odată diagnosticaţi cu o formă de cancer, aceşti pacienţi sunt trataţi gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie, potrivit  Agerpres.

Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală

Conform unei hotărâri aprobate de Guvern la sfârșitul săptămânii trecute, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii esențiale pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice și la servicii de confirmare a diagnosticului.

„Actul normativ vizează continuarea implementării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, modificările aduse vizând asigurarea accesului persoanelor neasigurate la servicii necesare pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice şi la servicii de confirmare a diagnosticului, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti.

Odată diagnosticaţi cu o formă de cancer, aceşti pacienţi sunt trataţi gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie”, se arată în comunicat.

Totodată, persoanele neasigurate vor beneficia de aceleaşi servicii ca persoanele asigurate în vederea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă virusul HIV.

Hotărârea modifică HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

În Planul Naţional de Cancer s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi

Dr. Valeria Herdea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat că de la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer, care vor fi decontate de la bugetul de stat, după ce, la finalul anului trecut existau 204.722 de cazuri de cancer.

Valeria Herdea a precizat, potrivit Agerpres, că doar persoanele neasigurate cu suspiciune sau cu diagnostic de cancer vor avea acces gratuit la serviciile medicale la fel ca persoanele asigurate.

„Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa.

În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii’, a declarat dr. Valeria Herdea.

Conform informațiilor preşedintelui CNAS, un neasigurat care merge la medicul de familie este consultat şi dacă în urma consultaţiei se stabileşte că s-ar putea să existe o suspiciune de boală neoplazică, de cancer, pacientul va fi trimis la investigaţii, la analize, după care va fi trimis la un specialist oncolog pentru investigaţii de specialitate, care îi va pune un diagnostic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel