Sari la conținut

Pacienții cu boli cardiovasculare și vaccinarea anti-covid. Părerea specialiștilor. Contraindicații sau precauții?

suplimente recomandate de cardiolog
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Suplimente alimentare recomandate de un medic cardiolog

Pacienții cu boli cardiovasculare și vaccinarea anti-covid. Părerea specialiștilor. Contraindicații sau precauții?

Asis. universitar colonel dr. Alice Elena Munteanu- medic primar cardiologie, medic primar medicina interna, dr. Iulia Theodora Ionita- medic rezident cardiologie și dr. Mihnea Casian- medic rezident cardiologie sunt specialiștii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” care au împărtășit pe pagina oficială de Facebook câteva informații despre pacienții cu boli cardiovasculare și vaccinarea anti-covid.
Specialiștii susțin că pacienților cu boli cardiovasculare le este recomandată vaccinarea, „fără rezerve”. Cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, acești pacienți asociază și alte comorbidități, ca obezitatea și diabetul zaharat.

„Vaccinarea anti-COVID-19 la pacientii cu boli cardiovasculare: contraindicatii sau precautii?

Persoanele cu boli cronice reprezinta o prioritate pentru campania de vaccinare aflata in derulare. Iar pacientii cu boli cardiovasculare nu sunt o exceptie. Este bine cunoscut faptul ca prezenta bolilor cardiovasculare la pacientii infectati cu virusul SARS-CoV2 constituie un important factor de prognostic negativ.
In plus, de cele mai multe ori, pacientii cu boli cardiovasculare asociaza si alte comorbiditati. Cum ar fi obezitatea sau diabetul zaharat, care au un puternic impact negativ in contextul infectiei COVID-19. Pe de alta parte, anumite boli cardiovasculare si comorbiditatile pe care acestea le asociaza, au un efect nefavorabil asupra sistemului imun, ducand la o stare de imunodepresie relativa.
Tocmai de aceea, pacientilor cu boli cardiovasculare le este recomandata vaccinarea, fara rezerve. Singurele contraindicatii actuale fiind cele legate de reactiile alergice severe aparute la o doza anterioara de vaccin sau la anumiti excipienti”, sunt de părere specialiștii.

În ce situații, însă, se impune amânarea vaccinării anti-covid?

„Astfel, vorbim doar despre anumite situatii care impun amanarea vaccinarii, dupa cum urmeaza:
  • Bolile cardiovasculare acute, cum ar fi infarctul miocardic acut, insuficienta cardiaca acuta sau decompensari ale insuficientelor cardiace cronice, trombembolismul pulmonar in faza acuta sau orice afectiune cardiovasculara pentru care se impune internarea de urgenta in spital, necesita amanarea vaccinarii pana ce pacientul este considerat stabil (de exemplu, dupa externarea din spital).

Aceasta amanare se impune pentru ca simptomatologia asociata bolii de baza (angina, dispneea etc) si potentialele efecte adverse ale medicatiei folosite in momentul acut, sa nu fie interpretate in mod eronat ca o reactie adversa a vaccinului.

  • Pacientii cu tratament anticoagulant incorect condus, la care se depisteaza valori ale INR in afara intervalelor acceptate (>3; >3,5; in functie de patologie).

In aceste cazuri, vaccinarea se va efectua atunci cand INR se afla in intervalul considerat terapeutic pentru patologia care a impus anticoagularea (pentru detalii, cititi postarea anterioara despre vaccinarea anti-COVID-19 la persoanele in tratament cronic cu anticoagulante orale)”, sunt de părere specialiștii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel