Sari la conținut

Pacienții cronici, lăsați fără medicamente: „Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde”

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

Pacienții cronici, lăsați fără medicamente. Marți, 19 septembrie, trei asociații de pacienți din România au transmis un mesaj în care acuză că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), trei dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, atrag atenția că Guvernul nu a adoptat încă nicio rectificare bugetară în acest an, în contextul în care discută de câteva luni de un pachet fiscal menit să consolideze bugetul de stat.

Pacienții cronici, lăsați fără medicamente: „Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde”

Întârzierea rectificării bugetare are însă un impact negativ asupra derulării programele naționale de sănătate, care au rămas fără finanțare în ultimele două luni, avertizează mai multe asociații de pacienți.

„Lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Programele naționale de sănătate au rămas FĂRĂ FINANȚARE, iar pacienții români au rămas FĂRĂ MEDICAMENTE.

În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas FĂRĂ BANI.

Pacienții cronici sunt trimiși acasă FĂRĂ TRATAMENT și FĂRĂ NICIO ALTĂ SOLUȚIE.

Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, se arată în apelul transmis de APCR, APAA și FABC.

În continuare, cele trei asociații de pacienți fac un apel către Guvern și CNAS, pentru soluționarea imediată a problemei.

„Rugăm Guvernul României să ia masuri urgente și să deblocheze banii necesari sistemului medical. Rugăm Casa Națională de Asigurări de Sănătate să publice urgent care este suma necesară, până la sfârșitul anului 2023, pentru derularea Programelor naționale”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că doar în urmă cu câteva zile, mai multe asociații de pacienți au cerut Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Este o măsură care ar putea aduce anual circa 1 miliard de euro în plus la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care reprezintă principala sursă de finanțare a programelor publice de sănătate din România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel