Sari la conținut

Pacienți cu scleroză multiplă în remisie după ce le-a fost ”resetat” sistemul imunitar

Mai mult de două treimi dintre pacienții cu scleroză multiplă recurent remisivă, tratați cu o doze mari de chimioterapie și transplant de celule stem, sunt în remisie după cinci ani, potrivit unui studiu recent.

Scleroza multiplă (SM) este o boala autoimună ce afectează sistemul nervos central (SNC) și este una dintre principalele cauze de invaliditate neurologică la adulții tineri. Sistemul imunitar atacă în mod incorect țesutul nervos sanatos al SNC, fapt care afectează transferul de mesaje de la SNC către restul corpului. Simptomele sunt imprevizibile și variază de la pacient la pacient, printre cele foarte frecvente amintite în literatura de specialitate fiind furnicături, amorțeală, durere, vorbire neclară,vedere neclară sau dublă. Unii pacienți pot prezenta slăbiciune musculară, echilibru sau coordonare precară și tremurături, precum și senzații modificate, probleme de memorie și de concentrare.Scleroza multiplă recurent remisivă este cea mai întâlnită formă de scleroză multiplă, fiind întâlnită în  85% din cazuri. Deși nu există un leac pentru scleroza multiplă recurent remisivă, sunt medicamente cu care poate fi ținută sub control. Noul studiu arată că o singură doză mare de chimioterapie în combinație cu transplantul de celule stem, duc la remisia pe termen lung a bolii.

Scopul terapiei este de a elimina din corp celulele care cauzează scleroza multiplă. În cadrul terapiei, se prelevează celule stem din sângele pacientului, apoi sunt tratate cu o doză mare de chimioterapie care le distruge sistemul imunitar, apoi sunt transplantate înapoi la pacient, resetându-i astfel sistemul imunitar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel