Categories: Ştiri sănătate

Pacienți cu boli cronice riscă să rămână fără rețete compensate. Medicii de familie acuză CNAS că nu le dă toţi banii

Pacienții cu boli cronice din România sunt disperați, după ce au aflat că, de la jumătatea lunii noiembrie, nu vor mai primi rețete compensate sau gratuite. Bolnavii nu vor putea lua nici bilete de trimitere sau recomandări de consultații decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vestea le-a fost dată de medicii de familie care au recurs la această formă de protest, revoltați că, de două luni, Casele de Asigurări de Sănătate nu i-au mai plătit.

”Din luna octombrie trebuia să primim banii. Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Și suntem în 8 decembrie. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii”, a declarat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați, potrivit antena3.ro.

Medicii spun că situația va fi din ce în ce mai gravă și în alte județe. Într-o comună din județul Mureș, bolnavii au aflat că vor fi nevoiți să își plătească investigațiile medicale sau medicamentele.

Doctorul Roxana Ganciu, medicul de familie al comunei, are pe liste 2.000 de pacienți, în mare parte copii, dar și vârstnici.

”În cazul în care până în 18 decembrie nu primim restul de bani pe luna noiembrie, am stabilit să întrerupem activitatea în contract cu Casa de Asigurări. Nicio rețetă compensată nu va fi eliberată, niciun bilet de trimitere în contract cu Casa de Asigurări”, a declarat un medic. În această situație, din data de 18 decembrie se va ajunge la aglomerarea unităților de primiri urgențe din spitale.

CNAS, acuzată că nu respectă termenii contractuali

Încă din data de 20 noiembrie, mai multe organizații patronale ale medicilor de familie au atras atenția asupra nerespectării termenului contractual de plată integrală pentru serviciile medicale acordate în luna octombrie. Aceste organizații au evidențiat că plata parțială, într-o proporție de 60-70%, este complet inacceptabilă, subliniind că această clauză nu a fost inclusă în contractul bilaterar convenit între medicii de familie și instituțiile de asigurare de sănătate.

În lipsa unor măsuri imediate și a unei soluții la această problemă, medicii de familie sunt determinați să suspende toată activitatea medicală programabilă. Această acțiune, care ar putea fi luată ca ultimă soluție în contextul nerespectării termenelor contractuale și a dificultăților financiare, ar putea avea consecințe semnificative asupra accesului pacienților la serviciile medicale de bază.

Recent Posts

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. S-a filmat în cabina de vot

Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…

21 de minute ago

„Nu se poate! Nu e adevărat!” Florin Piersic, mesaj cutremurător după mortea lui Gabriel Cotabiță

Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…

52 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Prezența la vot până la ora 13.00. Mesajele oamenilor politici la ieșirea de la urne

Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…

o oră ago

Vine urgia peste România. Zonele în care va ninge consistent timp de trei zile

Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…

2 ore ago

Dr. Cătălin Cîrstoiu, premiat la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public care dezvoltă un brand regional”

Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…

3 ore ago

Citeste si: