În cazul exciziei sectoriale este eliminat numai ţesutul tumoral şi o zona de ţesut mamar sănătos din jurul tumorii, procedură urmată aproape întotdeauna de radioterapie. Prin mastectomie este înlăturat sânul în totalitate, inclusiv tumora.
În cazul persoanelor trecute de 50 de ani excizia sectorială are o eficacitate mai mare, crescând de 5 ori şansele de supravieţuire.
Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la sân aleg mastectomia sperând că dacă elimină cât mai repede tumorile îşi salvează viaţa.
Însă, rezultatele unui proiect realizat pe o perioadă de 10 ani a scos în evidenţă că o formă de tratament cât mai puţin invazivă este mai eficientă. Aceasta presupune extirparea nodulului afectat şi apoi administrarea unei doze mari de radioterapie pentru o perioadă de 5-6 săptămâni pentru a avea siguranţa că au fost omorâte toate celulele canceroase.
Cercetătorii de la Universitatea Duke au analizat date de la 112.154 de femei diagnosticate cu cancer la sân în perioada 1994-2004.
Aproape 44% dintre ele au ales mastectomia, iar 55% au preferat excizia sectorială. Studiul publicat în journal Cancer a demonstrat că femeile care au refuzat masectomia au avut cu 13% mai multe şanse de supravieţuire. Însă, rezultatele au fost mai promiţătoare în rândul femeilor trecute de 50 de ani a căror rată de supravieţuire a fost cu 19% mai mare.
S-a descoperit, de asemenea că femeile de toate vârstele care au făcut excizie sectorială au avut de 5 ori mai puţine şanse de a muri din alte cauze, cum ar fi bolile de inimă.
Această cercetare a analizat doar femeile diagnosticate cu cancer de sân în faze incipiente, nu au fost incluse şi pacientele care aveau forme avansate ale bolii.
Experţii sunt de părere că radioterapia este mult mai eficientă în omorârea celulelor canceroase decât extirparea întregului sân.
„Descoperirile noastre susţin ideea că tratamentele mai puţin invazive pot fi mai eficiente decât mastectomia în primele două stadii ale bolii. Având în vedere interesul pentru mastectomie în tratarea cancerulului de sân în stadiu incipient, studiul nostru a încercat să exploreze şi efectele exciziei sectoriale la populația generală comparând rezultatele obţinute de la femeile tinere şi de la cele mai în vârstă”, explică doctorul Shelley Hwang, cercetător la Institutul de Cercetare al Cancerului Duke.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…