Sari la conținut

Pacient din Iași, salvat de un tratament inovator. A scăpat de o tumoră la creier fără operație

creier
Imagine creată cu AI
legatura dintre somn si creier

Un bărbat de 46 de ani, din  Iași, a scăpat de o tumoră la creier fără operație. Pacientul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași cu o tumoră cerebrală de 4 cm, localizată într-o zonă extrem de delicată și greu accesibilă pentru intervenții chirurgicale.

Echipa de neurochirurgi a evaluat că operația clasică ar fi prea riscantă, dar nu au renunțat la speranță. Pacientul a fost transferat la Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife al Spitalului de Neurochirurgie, unde a început un tratament inovator.

A scăpat de o tumoră la creier fără operație

După numai trei sesiuni de tratament, tumoarea s-a micșorat la doar un centimetru, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală invazivă.

Această experiență a fost cu adevărat miraculoasă pentru pacientul în cauză. El declară că viața sa s-a schimbat radical și simte că a prins din nou speranța pentru un viitor sănătos. În plus, investigațiile ulterioare au arătat că tumora cerebrală era cauzată de o tumoră la plămâni, ceea ce aduce perspective optimiste pentru o recuperare completă.

„Am avut simptome precum amețeli. După un RMN, s-a constatat prezența unei tumori pe creier și am fost internat. A fost un şoc. Nu mă aşteptam. Mi s-a explicat. Iniţial trebuia să fiu operat. Mi s-a explicat ce am, cât de mare este şi să începem operaţia, să facem operaţie. În condiţiile în care eu îmi fac anual, de şapte ani, analizele de sânge care îmi ies foarte bune. Dar nu reiese din analizele de sânge că ai o tumoare undeva.

Aş putea spune că este o minune. Operaţia clasică implică foarte multe lucruri, cu Gamma Knife nu simţi, nu te doare, a mers perfect. Şi rezultatul acestor raze, în decursul a câtorva luni, a fost foarte bun. Spunea şi domnul doctor foarte, foarte bine. În cazul meu au fost trei şedinţe.

Era foarte mare şi aşezată pe partea dreaptă. În cazul meu fiind stângaci, unde partea dreaptă sunt mecanismele vorbirii, a auzului, a văzului, în cazul meu îmi punea viaţa în pericol o intervenţie clasică. A fost mult mai bine cu Gamma Knife, chiar a făcut minuni”, a spus Florin Peşterău, potrivit ziarulevenimentul.ro. 

Ce a presupus tratamentul

Bărbatul a fost diagnosticat iniţial cu un cancer bronhopulmonar, care în timp s-a transformat şi în metastază la nivelul creierului, de 4 cm diametru.

„S-a făcut o iradiere etapizată, în trei şedinţe. Şi după această terapie inovativă, tumora a scăzut la un centimetru diametru. Este o evoluţie foarte bună, cu remiterea simptomatologiei pacientului pentru că s-a prezentat la spital cu dureri de cap, vărsături, tulburări de mers, ceea ce noi numim sindrom hipertensiune intracraniană.

Această evoluţie foarte bună a leziunii cerebrale este dovada faptului că radiochirurgia de tip Gamma Knife, în cazul acestor pacienţi, cu leziuni cerebrale tumorale, secundare unor cancere în alte organe din organism, este o terapie salvatoare a vieţii”, spune dr Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Cu ajutorul tehnicilor non-invazive, fără bisturiu şi fără durere, de la Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, acest bărbat a fost salvat din ghearele morţii.

„Starea clinică a pacientului este foarte bună. El este acum sub tratament oncologic, inclusiv a menţinerii sub control a leziunii tumorale de la nivelul plămânului. Va veni la controale repetate şi în cazul nefericit al apariţiei altei metastaze la nivelul creierului, le putem trata tot prin Gamma Knife. Fără să curgă sânge, fără să doară, în condiţii foarte bune pentru pacient”, a spus dr Lucian Eva.

Lista de aşteptare pentru intervenţiile în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife se întinde pe o perioadă de circa trei luni de zile. Se tratează între 5 şi 10 pacienţi, zilnic prin iradieri zilnice.

Ce este Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife

Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife este o metodă de tratament care folosește raze gamma cu o precizie extremă pentru a distruge țesuturile tumorale din creier, fără a afecta țesuturile sănătoase din jur12. Această tehnică este minim invazivă, nedureroasă și eficientă pentru anumite tipuri de tumori cerebrale, cum ar fi metastazele, meningioamele, neuromele acustice sau malformațiile arterio-venoase.

Pentru a realiza acest tratament, pacientul este supus unor investigații imagistice, cum ar fi RMN, CT sau angiografie cerebrală, pentru a determina forma, dimensiunea și poziția tumorii. Apoi, pacientului i se fixează pe cap un cadru stereotactic, care permite focalizarea exactă a razelor gamma pe zona țintă. Tratamentul poate dura de la o oră la câteva ore, în funcție de complexitatea cazului. Pacientul rămâne treaz pe tot parcursul procedurii și poate fi externat în aceeași zi sau a doua zi.

Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife este o alternativă sau un complement la chirurgia clasică sau la radioterapia convențională, oferind avantaje precum: reducerea riscului de complicații, scurtarea timpului de recuperare, îmbunătățirea calității vieții și creșterea șanselor de supraviețuire.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel