Sari la conținut

Pacient cu infarct, salvat printr-o procedură efectuată în premieră în România

operatie
Sursa foto: Freepik

Un bărbat de 62 de ani, care a făcut infarct miocardic acut, a fost salvat printr-o procedură medicală efectuată, în premieră în România, de o echipă de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Medicul cardiolog electrofiziolog Răzvan Mada, care a realizat procedura, a declarat că pacientul se simte bine în prezent. „Este vorba de un pacient de 62 de ani care a ajuns la noi în institut cu infarct miocardic acut, cu o prezentare destul de târzie, după 24 de ore de la debutul simptomelor.

I s-au făcut toate procedurile standard, inițial a fost binișor, dar a început să facă aritmie amenințătoare de viață, tahicardii ventriculare repetate, care nu au răspuns la medicamente. A ajuns să fie intubat ca să se liniștească din punct de vedere electric.

Pacientul nostru avea inima foarte slăbită și făcea aceste aritmii cu o frecvență cardiacă de 270 de bătăi pe minut”, a explicat doctorul pentru Agerpres.

El a adăugat că, în ciuda procedurilor standard aplicate și a medicamentelor administrate, starea pacientului a continuat să fie proastă și atunci echipa medicală a recurs la procedura numită ablație de tahicardie ventriculară (furtună electrică) cu suport hemodinamic (ECMO).

„Singura soluție pentru a-l salva era o procedură mai deosebită, numită ablație de tahicardie ventriculară (furtună electrică), care este practic cea mai complexă și mai dificilă procedură din electrofiziologie, cu gradul cel mai mare de complexitate și de risc”, a mai spus dr. Răzvan Mada.

Medicul a precizat că din echipa care a realizat procedura au mai făcut parte dr. Alexandru Oprea (CCV), dr. Adrian Ștef (ATI), dr. Patric Ciobanu (ATI), dr. Laura Cadiș (medic cardiolog curant), ing. Patricia Vajda (suport tehnic Carto), asistentele Iudith Crisan (ATI), Nicoleta Bungărdean, Ioana Pascal și Ioana Buș și tehnician Nicoleta Beres.

Tahicardia ventriculară – Cauze si factori de risc

Tahicardia ventriculara este consecinta unei boli cardiace ischemice sau structurale sau unei tulburari electrolitice (hipokaliemia, hipocalcemia, hipomagneziemia).
Poate fi declansata si de urmatorii factori:
a) consumul de agenti simpatomimetici: cafeina, cocaina, metamfetamina
b) medicamente care prelungesc complexul QT: antiaritmice de clasa 1A, droperidol, fenotiazide
c) afectiuni reumatologice: lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida
d) afectiuni cardiace congenitale: displazia ventriculara drepata, tetralogia Fallot
e) toxicitatea la digitalice
f) ischemia, inflamatia si apnea de somn
g) cauze mecanice: tumorile miocardice, cateterele intraventriculare
h) cauze metabolice: tulburarile electrolitice, acidemia, hipoxia, febra
i) cauzele inflamatorii: carditele virale si alte miocardite
j) miopatiile electrice: sindromul Brugada, sindromul de QT patologic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel