Din cuprinsul articolului
Un pacient cu cancer de colon în stadiul 3 a povestit cum a descoperit boala și ce l-a ajutat să o învingă. În vara anului 2019, Chris Lopez, în vârstă de 29 de ani, a decis să-și ia o vacanță pentru a vizita California, o destinație din lista sa de dorințe.
„Mi-am petrecut timpul minunat acolo, dar când m-am întors în oraș, am avut dureri abdominale foarte puternice”, a spus Lopez pentru Healthline.
La început, medicul de familie i-a prescris antibiotice, presupunând că are o intoxicație alimentară. Cu toate acestea, în decursul următoarei luni, simptomele s-au înrăutățit, iar în decurs de două luni, Lopez a observat sânge în scaun.
„Medicul meu a făcut o serie de teste pentru colon iritabil, colită – toate problemele de stomac la care a putut să se gândească… Apoi a crezut că poate am luat un parazit în California și mi-a prescris un antiparazitar”, a spus Lopez. „Ultimul lucru la care s-a gândit a fost cancerul pentru că eram atât de tânăr.”
În cele din urmă, medicul de familie l-a trimis la un specialist gastroenterolog pentru a face o colonoscopie.
Lopez făcut colonoscopia în decembrie 2020. „Eram terifiat”, a spus el. „M-am gândit deja că ar putea fi cancer pentru că, pe măsură ce ne apropiam de colonoscopie, sângele era din ce în ce mai evident în scaun și nu aveal poftă de mâncare. Când am avut pentru prima dată simptomele, aveam 84 de kilograme, iar în jurul momentului în care am avut colonoscopia, eram aproape un schelet și aproape de 60.”
După procedură, a aflat că are cancer colorectal în stadiul 3. Medicul său a descoperit o tumoră de aproximativ 10 centimetri care îi bloca colonul, împiedicând mișcările intestinale.
„Toate aceste întrebări și emoții au apărut în acel moment, și eram confuz și mă întrebam de ce mi se întâmplă mie,” a spus Lopez. „Dar știam că boala nu avea să mă distrugă.”
Lopez s-a întâlnit cu un chirurg recomandat de medicul său gastroenterolog, dar nu a vrut să meargă pe propunerea sa de ostomie permanentă, o procedură chirurgicală în care se creează o deschizătură artificială (numită stoma) în peretele abdominal pentru a permite eliminarea materiilor fecale sau urinei din corp. Această deschidere poate fi realizată pe tractul digestiv (ostomie intestinală) sau pe tractul urinar (ostomie urinară).
„Sunt tânăr și vroiam mai multe opțiuni. Am știut încă de la început că am un presentiment negativ la acest doctor,” a spus Lopez. „Dacă ai un sentiment sau nu te simți confortabil cu diagnosticul și planul de tratament, cere o a doua opinie. Va merita.”
După ce a căutat medici de unul singur, a găsit o echipă de specialiști în care avea încredere la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas.
„Mi-au oferit multe informații de înțeles la momentul respectiv, dar mi-au arătat toate datele și diferitele tratamente,” a spus el.
În ianuarie 2020, a început tratamentul. Mai întâi, a fost supus chimioterapiei intravenoase timp de o lună, ceea ce a micșorat tumora la 4 centimetri.
„Intestinul meu se simțea mai puțin restricționat și începea să se simtă mai normal,” a spus Lopez.
În iunie 2020, a fost supus radioterapiei direcționate timp de o lună, care a redus și mai mult tumora la aproximativ 1,5 centimetri. Apoi, în noiembrie 2021, a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, care a avut succes.
„Am vrut să sărbătoresc, dar aveam atât de multă durere de la intervenția chirurgicală. M-am gândit că nu voi lăsa asta să mă doboare,” a spus Lopez. „Cu ajutorul cârjelor și cu harul lui Dumnezeu am reușit să mă ridic și să încep să mă mișc. Nu am putut să dorm în noaptea aceea pentru că eram atât de recunoscător și am rugat toată noaptea.”
După intervenția chirurgicală, a avut o ostomie timp de aproximativ o lună. Recuperarea completă a durat aproximativ șase luni, deoarece, în primăvara anului 2022, a suferit o altă intervenție chirurgicală pentru a repara părți ale intestinului său care au fost îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale. În total, a trebuit să fie în concediu medical timp de un an și jumătate.
„A fost o călătorie foarte grea, lungă, stresantă,” a spus Lopez. „Sunt atât de recunoscător astăzi. Nu aș fi aici fără credința mea, familia mea, soția și fiica mea și sistemul de suport pe care l-am avut.
Potrivit unui studiu publicat de Societatea Americană de Cancer (ACS), cancerul colorectal este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații sub 50 de ani și a doua cauză principală de deces prin cancer la femeile sub 50 de ani.
„Din păcate, auzim prea des despre tineri care au simptome îngrijorătoare pentru cancerul colorectal, dar fie nu caută îngrijire medicală, fie nu sunt luați în serios de medicul lor,” a declarat dr. William Dahut, director științific al ACS, pentru Healthline. „Oamenii pot dezvolta cancer colorectal la aproape orice vârstă, iar adulții ar trebui să fie vigilenți în ceea ce privește simptomele și să ia în considerare mai mult de o opinie dacă simptomele persistă.”
Cu toate acestea, el a subliniat că unele persoane nu au simptome atunci când au o leziune canceroasă.
„De fapt, scopul testării la pacienții asimptomatici este să găsească tumori atunci când sunt mai mici și mai ușor de tratat,” a spus Dahut.
Deoarece incidența cancerului colorectal la vârsta precoce sub 50 de ani a crescut cu 2% pe an începând din 1990, dr. Ning Jin, oncolog medical la Spitalul de Cancer James de la Universitatea din Ohio și Institutul de Cercetare Solove, a spus că ghidurile ACS pentru a avea o colonoscopie de screening la vârsta de 45 de ani sunt cruciale.
„Colonoscopia de screening poate detecta polipi, care pot fi îndepărtați. Prin urmare, colonoscopia este cel mai eficient mod de a detecta și îndepărta polipii pre-maligni, care se pot transforma în cancer colorectal.”
A adăugat că colonoscopia nu este un procedeu dureros și că metoda de pregătire a intestinului s-a îmbunătățit.
În plus, există teste la domiciliu disponibile și utile pentru a determina cui îi sunt necesare teste suplimentare de screening.
„Aceste teste sunt pentru persoanele cu risc mediu și care nu au avut polipi anterior,” a spus Dahut.
În timpul tratamentului, Lopez a făcut teste genetice, care nu au arătat niciun risc crescut pentru cancerul colorectal sau alte tipuri de cancer.
Deși nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul de colon, Jin a spus că alegerile de viață sănătoasă precum evitarea fumatului și a consumului de alcool, exercițiile fizice și o dietă bogată în legume și mai puțină carne roșie pot ajuta.
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…