Sari la conținut

Pacid 20 mg, 14 comprimate gastrorezistente

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Pacid cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

–                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–                 Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

–                 Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 2 saptamani.

–                 Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect gasiti:

 

1.              Ce este Pacid si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte sa luati Pacid

3.              Cum sa luati Pacid

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Pacid

6.              Informatii suplimentare

 

1.              Ce este Pacid si pentru ce se utilizeaza

Pacid contine ca substanta activa pantoprazol, care blocheaza „pompa” care produce acid la nivelul stomacului. Astfel, acesta reduce cantitatea de acid din stomac.

Pacid este utilizat pentru tratamentul de scurta durata al simptomelor de reflux (de exemplu arsuri in capul pieptului-pirozis, regurgitare de acid) la adulti.

Refluxul reprezinta fluxul invers de acid din stomac in esofag („gat”), care poate deveni inflamat si dureros. Acesta va poate produce simptome cum ar fi senzatia dureroasa de arsura la nivelul pieptului cu tendinta ascendenta inspre gat (pirozis) si un gust acru in gura (regurgitare de acid).

Puteti prezenta o ameliorare a simptomelor de reflux acid si de arsura in capul pieptului dupa numai o zi de tratament cu Pacid, insa acest medicament nu este conceput pentru asigurarea unei ameliorari imediate. Ar putea fi necesara administrarea de comprimate timp de 2-3 zile consecutive pentru a se obtine ameliorarea simptomelor.

 

2.              Inainte sa luati Pacid

 

Nu luati Pacid

–                 Daca sunteti alergic (hipersensibil) la pantoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

–                 Daca luati un medicament care contine atazanavir (pentru tratamentul infectiei cu HIV).

–                 Daca aveti varsta sub 18 ani.

–                 Daca sunteti insarcinata sau alaptati.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Pacid

Inainte sa luati Pacid, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Discutati mai intai cu medicul dumneavoastra daca:

– ati fost tratat pentru arsuri in capul pieptului sau indigestie in mod continuu timp de 4 sau mai multe saptamani

– aveti varsta peste 55 de ani si luati zilnic tratament pentru indigestie eliberat fara prescriptie medicala

– aveti varsta peste 55 de ani si prezentati simptome noi sau modificate recent

– ati avut ulcer gastric sau ati suferit o interventie chirurgicala la nivelul stomacului

– aveti probleme hepatice sau icter (ingalbenirea pielii sau a ochilor)

– va prezentati in mod regulat la medic pentru simptome sau afectiuni grave

– urmeaza sa fiti supusi unei endoscopii sau unui test respirator denumit test cu C-uree.

 

Informati-va medicul imediat, inainte sau dupa ce ati luat acest medicament, daca remarcati oricare dintre urmatoarele simptome, care ar putea fi un semn al unei alte boli, mai grave:

– scadere neintentionata in greutate (necorelata cu o dieta sau un program de exercitii fizice)

– varsaturi, in special daca sunt repetate

– varsaturi cu sange; acesta poate avea un aspect inchis la culoare, de zat de cafea

– observati sange in scaun; acesta poate avea aspect negru de smoala

– dificultate sau durere la inghitire

– pareti palid si va simtiti slabit (anemie)

– durere la nivelul pieptului

– durere de stomac

– diaree severa si/sau persistenta, deoarece Pacid a fost asociat cu o mica crestere a diareii infectioase.

 

Medicul dumneavoastra poate decide daca este necesar sa efectuati anumite analize

Daca urmeaza sa efectuati o analiza a sangelui, informati-va medicul ca luati acest medicament. Puteti prezenta o ameliorare a simptomelor de reflux acid si arsuri in capul pieptului dupa numai o zi de tratament cu Pacid, insa acest medicament nu este conceput pentru asigurarea unei ameliorari imediate. Nu trebuie sa il utilizati ca masura preventiva.

Daca acuzati simptome repetitive de arsuri in capul pieptului sau indigestie de mai mult timp, nu omiteti sa va prezentati in mod regulat la medic.

 

Folosirea altor medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Pacid poate impiedica anumite medicamente sa actioneze adecvat. Informati-va medicul sau farmacistul daca utilizati medicamente care contin una dintre urmatoarele substante active:

– ketoconazol (utilizat pentru infectii fungice);

– warfarina si fenprocumona (utilizate pentru „subtierea” sangelui si pentru prevenirea aparitiei de cheaguri). Puteti necesita analize de sange suplimentare;

– atazanavir (utilizat pentru tratarea infectiei cu HIV). Nu trebuie sa utilizati Pacid in cazul in care luati atazanavir.

Nu luati Pacid cu alte medicamente care limiteaza cantitatea de acid produsa in stomac, cum ar fi un alt inhibitor de pompa protonica (omeprazol, lansoprazol sau rabeprazol) sau un antagonist al receptorilor H2 (de exemplu ranitidina, famotidina).

Totusi, puteti lua Pacid cu antiacide (de exemplu magaldrat, acid alginic, bicarbonat de sodiu, hidroxid de aluminiu, carbonat de magneziu sau combinatii din acestea), daca este necesar.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Aici sunt incluse de asemenea remediile naturiste sau homeopatice.

 

Folosirea Pacid cu alimente si bauturi

Pacid 20 mg comprimate gastrorezistente trebuie inghitite intregi cu lichid, inainte de masa.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu luati Pacid daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau alaptati.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca prezentati reactii adverse cum ar fi ameteala sau tulburari de vedere, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

 

3.              Cum sa luati Pacid

 

Luati intotdeauna Pacid exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

Luati un comprimat pe zi. Nu depasiti doza zilnica recomandata de 20 mg pantoprazol.

 

Trebuie sa luati acest medicament cel putin 2-3 zile consecutiv. Opriti administrarea de Pacid dupa disparitia completa a simptomelor. Puteti prezenta o ameliorare a simptomelor de reflux acid si arsuri in capul pieptului dupa numai o zi de tratament cu Pacid, insa acest medicament nu este conceput pentru asigurarea unei ameliorari imediate.

Daca  simptomele  nu  se  amelioreaza  dupa  administrarea  continua  a  acestui  medicament  timp  de  2 saptamani, adresati-va medicului.

Nu utilizati Pacid comprimate mai mult de 4 saptamani fara sa va adresati medicului dumneavoastra.

Luati comprimatul inainte de masa, la aceeasi ora in fiecare zi. Trebuie sa inghititi comprimatul intreg, cu o cantitate de apa. Nu mestecati si nu spargeti comprimatul.

 

Copii si adolescenti

Pacid nu trebuie utilizat de copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

 

Daca ati luat mai mult Pacid decat trebuie

Informati-va imediat medicul sau farmacistul. Daca este posibil, luati medicamentul si prospectul cu dumneavoastra.

Nu exista simptome cunoscute ale supradozajului.

 

Daca ati uitat sa luati Pacid

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza in mod normal, in ziua urmatoare si la ora obisnuita.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              Reactii adverse posibile

 

 

Ca toate medicamentele, Pacid poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

 

Informati-va imediat medicul sau adresati-va departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave. Opriti imediat administrarea medicamentului, dar luati acest prospect si/sau comprimatele cu dumneavoastra.

–                 Reactii alergice grave (rare): reactii de hipersensibilitate, asa-numitele reactii anafilactice, soc anafilactic si edem angioneurotic. Simptomele tipice sunt: umflarea fetei, buzelor, gurii, limbii si/sau gatului, care pot produce dificultati la inghitire sau respiratie, urticarie (eruptii iritative pe piele), ameteala severa cu batai foarte rapide ale inimii si transpiratie abundenta.

–                 Reactii grave pe piele (cu frecventa necunoscuta): eruptie cu tumefactie, pustule sau exfolierea pielii, piele descuamata si sangerari in jurul ochilor, nasului, gurii sau organelor genitale si deteriorarea rapida a starii generale de sanatate sau eruptie pe piele in momentul expunerii la soare.

–                 Alte reactii adverse grave (cu frecventa necunoscuta): ingalbenirea pielii si a ochilor (ca urmare a leziunilor hepatice severe) sau probleme renale cum ar fi urinarea dureroasa si durere lombara inferioara cu febra.

 

 

Reactiile adverse pot surveni cu anumite frecvente, care sunt definite dupa cum urmeaza:

–                 foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10

–                 frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

–                 mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000

–                 rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000

–                 foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000

–                 cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.

 

Reactii adverse mai putin frecvente:

–                 dureri de cap; ameteala; diaree; greata, varsaturi; balonare si flatulenta; constipatie; gura uscata;

–                 colica si disconfort; eruptii trecatoare pe piele sau urticarie; mancarime;

–                 senzatie de slabiciune, oboseala sau stare generala de rau; tulburari de somn;

–                 cresterea enzimelor hepatice la testele de sange.

 

Reactii adverse rare:

–                 tulburari de vedere cum ar fi vederea incetosata; durere la nivelul articulatiilor; dureri musculare; modificari  de  masa  corporala;  temperatura  a  corpului  crescuta;  umflarea  extremitatilor;  reactii alergice; depresie; valori crescute ale bilirubinei si lipidelor in sange (observate la testele de sange).

 

Reactii adverse foarte rare:

–                 dezorientare; reducerea numarului de trombocite, care va poate predispune la sangerari si vanatai mai mult decat normal; reducerea numarului de leucocite, care poate conduce la infectii mai frecvente.

 

Cu frecventa necunoscuta:

–                 halucinatii, confuzie (in special la pacientii cu istoric al acestor simptome); valoare scazuta a sodiului in sange.

–                 daca sunteti in tratament cu pantoprazol pentru mai mult de trei luni, este posibil ca nivelurile de magneziu din sange sa scada. Nivelurile scazute de magneziu pot fi simtite ca oboseala, contractii musculare involuntare, dezorientare, convulsii, ameteli, batai foarte rapide ale inimii. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, va rugam sa spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nivelurile scazute de magneziu pot duce, de asemenea, la o reducere a nivelului de potasiu sau de calciu in sange. Medicul dumneavoastra poate decide sa efectueze periodic teste de sange pentru a monitoriza nivelul de magneziu.

 

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

 

5.              Cum se pastreaza Pacid

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Pacid dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa “EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              Informatii suplimentare

 

Ce contine Pacid

–                 Substanta activa este pantoprazolul. Fiecare comprimat gastrorezistent contine 20 mg pantoprazol (echivalent cu pantoprazol sodic sesquihidrat 22,56 mg).

–                 Celelalte componente sunt:

Nucleu: carbonat de sodiu anhidru, manitol, crospovidona, l-hidroxipropilceluloza, celuloza microcristalina, stearat de calciu;

Film de acoperire: hipromeloza 5 cP, propilenglicol, povidona, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172);

Film enteric: copolimer de acid metacrilic si acrilat de etil, trietil citrat, laurilsulfat de sodiu, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), talc;

 

Cerneala de inscriptionare Opacode black S-1-17823: shellac glaze, alcool izopropilic, oxid negru de fer (E 172), alcool n-butilic, propilenglicol, hidroxid de amoniu.

 

Cum arata Pacid si continutul ambalajului

Pacid 20 mg se prezinta sub forma de comprimate gastrorezistente ovale, biconvexe, de culoare galbena, inscriptionate cu “II” pe una din fete cu cerneala neagra.

 

Pacid este disponibil in:

– cutie cu un blister a 7 comprimate gastrorezistente;

– cutie cu 2 blistere a cate 7 comprimate gastrorezistente.

 

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

 

Terapia SA

Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, Romania

 

Pentru orice informatii despre acest medicament, vii rugiim sa contactati reprezentanta !ocala a detiniitorului autorizatiei de punere pe piata.

 

Terapia SA,

Str. Fabricii Nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2012

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel