Din cuprinsul articolului
Vindecarea de dependenţa de jocurile de noroc a devenit o provocare pentru mulţi români, în condiţiile în care acest viciu face tot mai multe victime printre români, iar tentația este la tot pasul.
Unii dintre aceștia nu pot să trăiască fără să își joace banii și sănătatea la ruletă, păcănele sau pariuri. Psihologii spun că se confruntă cu un număr de persoane care au căzut în această patimă de zece ori mai mare.
În timp ce românii ajung să piardă uneori toți banii, statul câștigă anual sute de milioane de euro din taxele impuse operatorilor sălilor de jocuri de noroc, care sunt așezate strategic, pe aproape fiecare stradă, pentru a-şi atrage clienţii.
Dependența de jocuri de noroc afectează 1-3 % din adulții de toate vârstele, și este mult mai frecvent întâlnită la bărbați. Debutul acestei probleme apare adesea în adolescență. Substanța care le dă fericire, spre exemplu, celor care practică jocuri de noroc se numește dopamină, un neurotransmiţător care dă senzaţia de plăcere, energie şi euforie.
În România sunt 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou și loterie, la care se adaugă aproape 400.000 de conturi în mediul online, potrivit Oficiului Național al Jocurilor de Noroc.
Recent, Senatul a adoptat un proiect de lege care interzice construirea sălilor de jocuri de noroc în apropierea școlilor sau locurilor de joacă pentru copii.
Proiectul de lege care prevede că nu pot fi obținute autorizații pentru jocurile de noroc la 300 de metri pietonali de școli, locuri de joacă, bănci, așezăminte culturale sau religioase, a fot adoptat în calitate de prim for sesizat, luni, 13 martie, de Senat.
Mulţi jucători speră în câşiguri fabuloase la păcănele sau jocuri de noroc online, însă această decizie poate deveni un coșmar și poartă denumirea de dependență.
Psihologii susţin că dependența de jocuri de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor. O persoană cu o astfel de dependență nu poate rezista impulsului de a juca, chiar dacă după un timp devine conștientă de consecințele negative asupra sa, a familiei, asupra serviciului, bunăstării sale generale etc.
Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale DSM-IV-TR a stabilit o serie de diagnostic al jocului de șansă patologic:
În diagnosticarea dependenței de jocuri de noroc, specialiștii iau în considerare și alte semne sau comportamente din categoria celor menționate anterior. De asemenea, este necesară intervievarea membrilor familiei acestor persoane cu privire la comportamentul jucătorului din viața de zi cu zi.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…