Cu toate că tusea este percepută ca un simptom neplăcut, iritant, care ne strică de multe ori planurile, în mod surprinzător tusea este aliatul nostru! Ea reprezintă un mecanism reflex, fiziologic, de apărare al organismului, prin care sunt eliminate secreţiile patologice şi corpii străini de la nivelul căilor respitarorii.
În mod normal, căile respiratorii au un mecanism de curățare bine pus la punct, care funcționează în permanență: sistemul de clearence mucociliar. Astfel, căile respiratorii sunt acoperite de un strat de mucus, care are rolul de a capta particulele străine care pot ajunge la acest nivel (de exemplu praful). Acest mucus este eliminat încontinuu, printr-un act reflex, inconștient, datorită unui sistem de cili vibratili: mici celule asemănătoare unor perii, care împing în sus mucusul prin mișcări ondulatorii. Odată ajuns, prin fosele nazale, în cavitatea bucala, mucusul este înghițit: cât timp suntem sănătoși, acest proces se desfășoară încontinuu.
Dar de ce apare atunci tusea? În anumite situații este depășită capacitatea organismului de a elimina mucusul: de exemplu, în infecțiile respiratorii, virusurile sau bacteriile pot produce o inflamație a mucoasei căillor respiratorii. Ca răspuns la această inflamație, mucusul este produs în exces și sistemul de clearence mucociliar este depășit.
Mai mult decât atât, în cazurile acestor infecții de tract respirator mucusul poate deveni vâscos și aderent, îngreunând mișcarea naturală a cililor vibratili.
În această situație, organismul își activează „sistemul de rezervă”: tusea, prin care facilitează transportul mucociliar, accelerând propulsia stratului de mucus și expulzia secreției bronșice.
De multe ori, tusea poate fi seacă, iritativă, la începutul unei infecții respiratorii, cauzată de inflamația mucoasei – creierul percepe mucoasa inflamată ca pe un “corp străin” și încearcă să o elimine prin tuse. Pe măsură ce crește secreția de mucus, tusea poate deveni productivă. Tusea productivă este un simptom des întâlnit în cazul în care clearence-ul mucociliar este deficitar, mai ales atunci când apare suprainfectarea bacterienă.
În acest caz, simțim că „ tusea nu se rupe” și de multe ori avem nevoie de un ajutor care să fluidifice mucusul și să ne ajute să expectorăm.
Tratamentul tusei trebuie să aibă în vedere tipul acesteia: dacă tusea este deja productivă sau simțim că trebuie sa ‚rupem tusea”, este indicat și un medicament expectorant, împreună cu restul tratamentului recomandat de medic. În cazul în care tusea este seacă, iritativă, datorată unui reflex de iritație a căilor respiratorii fără secreție crescută de mucus (de exemplu tusea produsă de praf, alți factori iritanți) vom folosi un produs antitusiv, care va inhiba acest reflex de tuse, de obicei prin acțiune la nivelul creierului, care nu va mai percepe senzația locală de iritație.
Este total contraindicată asocierea celor două tipuri de medicamente expectorante și antitusive. În cazul în care cele două tipuri de produse sunt administrate în același timp, mucusul fluidificat de expectorant se va acumula la nivelul căilor respiratorii: acesta nu poate fi eliminat eficient prin tuse, pentru ca reflexul de tuse este suprimat de medicamentul expectorant. Riscul de apariție a complicațiilor pulmonare este semnificativ. Rolul medicului și al farmacistului este esențial în identificarea tipului de tuse: este important sa cunoașteți tipul de tuse pe care îl aveți și să vă tratați cu medicamentul potrivit!
De multe ori suntem probabil tentați să considerăm tusea un simptom deranjant, dar fără vreun risc asociat: este bine să știm totuși că, în lipsa unui clearence mucociliar eficient, stagnarea mucusului în căile respiratorii poate duce la complicații severe, de exemplu pneumonie.
De aceea, este de dorit să ne tratăm din prima zi de tuse productivă: administrarea unui medicament expectorant va fluidifica mucusul, favorizând eliminarea acestuia și curățarea căilor respiratorii.
Fiecare dintre noi este probabil tentat să apeleze de la primele simptome de tuse la produsele naturale pe care le are de obicei în casă: miere, ceaiuri calde, alte remedii tradiționale.
Deși aceste măsuri reprezintă un aliat de nădejde și un adjuvant în tratamentul tusei, este important să ne asigurăm că eliminarea mucusului are loc eficient, pentru a preveni riscul complicațiilor și a grăbi vindecarea. Astfel, administrarea unui medicament expectorant are numeroase beneficii certe: eficiență dovedită prin studii clinice, mecanism de acțiune bine documentat, administrare ușoară. În cazul în care medicamentul este disponibil fără prescripție medicală, putem vorbi și de un profil de siguranță favorabil, care permite acest tip de eliberare în farmacie.
Raportarea reacțiilor adverse. Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. De asemenea, puteți raporta reacții adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare ale căror detalii sunt publicate pe website-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/: puteți utiliza formularul de raportare, care poate fi accesat la următorul link: http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța în administrarea medicamentelor.
Acest material educațional este dedicat publicului larg și reprezintă o sursă de informare generală dar nu poate substitui un consult medical. Pentru întrebări despre sănătatea dumneavoastră, tratament și alte aspecte ale îngrijirii sănătații, discutați cu medicul sau cu farmacistul.
Acest material este realizat de Dr. Loredana Mitran, Spitalul Universitar de Urgență Elias, cu sprijinul financiar al Sandoz Romania.
Calea Floreasca nr. 169 A, Clădirea A, Etaj 1,Sector 1, București, RomâniaTel.: +4021 407 5160; Fax: +4021 407 5161 medical.ro@sandoz.com; www.sandoz.com Farmacovigilență: pv.ro@sandoz.com.
EDUCM-ACC-09/15-12
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…