Sari la conținut

Schimbările prin care trece orice femeie la ovulație. Cum se calculează perioada fertilă și de ce crește libidoul, explicațiile medicului specialist Erna Stoian

Beautiful young woman holding heart

Ovulația, perioada fertilă propice conceperii. Ce trebuie să știe orice femeie despre aceste zile, cum se calculează și de ce crește libidoul ne-a spus dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

Ovulația este procesul prin care un ovocit este eliberat în fiecare lună de pe unul din ovare.

Femeile au un număr presetat de ovocite încă din viața intrauterină și nu produc alte ovocite în timpul vieții.

În luna a 5-a din viața intrauterină, avem aproximativ 4 milioane de ovocite, iar la naștere mai avem aproximativ 2 milioane. De-a lungul vieții, numărul de ovocite scade și moartea lor este un proces ireversibil nelegat de stilul de viata, de numărul de ovulații, de sarcini, de contraceptive. Înainte de pubertate, în fiecare lună, mor aproximativ 11000 de ovocite, iar la instalarea menstrelor mai avem 300-400 de mii rămase.

De aici înainte, 1000 de ovocite mor lunar. Scăderea numărului și calității ovocitelor este constantă până aproape de 30 de ani, apoi scăderea devine accelerată.

În medie, o femeie mai are doar 12 % din rezerva ovariană la 30 de ani și doar 3% la 40 de ani.

La vârsta de 37-38 de ani, doar 25000 de ovocite mai sunt prezente și menopauza se va instala peste 13 ani.

Peste 80 % din variația rezervei ovariene este legată de vârsta și, de aceea, vârstă maternă singură este cel mai important factor de infertilitate, putând să prezică dacă femeia poate avea sau nu un copil.

Există însă și variații de la medie, sunt femei care își pierd fertilitatea la 20-30 de ani, dar și femei norocoase, care pot obține sarcina și peste 40 de ani.

În timpul fazei foliculare, prin influenţa hormonului FSH în primele zile ale ciclului, puţini foliculi ovarieni sunt stimulaţi dintre care unul ajunge la stadiul de folicul dominant. Odată cu eliberarea hormonului LH la mijlocul ciclului menstrual, foliculul se sparge și ovocitul este eliberat – proces numit ovulație și captat de trompă. Fertilizarea ovocitului se face în treimea externă a trompei, iar embrionul format este apoi transportat în uter, unde are loc implantarea la 5-12 zile de la fertilizare.

Dupa ovulație, în locul foliculului spart, se formează corpul galben, care are rolul de a secreta progesteron până la formarea placentei. Dacă fertilizarea nu apare, acesta involueaza spontan la 9-11 zile de la ovulație.

Zilele fertile

Trebuie să știți că ovocitul trăiește 12-24 de h în timp ce spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile.

Perioada fertilă este cuprinsă între a 5-a zi înainte de ovulaţie şi prima zi după ovulaţie. Aşadar, dacă o femeie știe când se produce ovulația, își poate crește șansele de a obține mai ușor sarcina.

Utilizează calculatorul de ovulație de pe www.drernastoian.ro și află-ți ziua fertilă.

Semnele de ovulaţie

Temperatura corporală bazală

Unul din modurile în care o femeie poate afla dacă ovulează si cand ovuleaza este să-şi verifice temperatura corporală bazală. Se realizeaza un grafic prin masurarea temperaturii intravaginale sau intrarectale zilnic inaite de a va ridica din pat.

La femei, ovulaţia va face temperatura corporală  bazală să crească cu 0.3 şi 0.9 °C .

Daca facem graficul timp de cateva luni putem observa cu precizie care zi a ciclului mentrual corespunde ovulatiei.

Monitorizarea mucusului cervical

Atunci când are loc ovulaţia, producerea de estrogen scade uşor şi cea a progesteronului începe să crească. Acest lucru cauzează o modificare distinctă în cantitatea şi calitatea mucusului – aspect de albus de ou.

Libidoul crescut

Aproape de momentul ovulaţiei este posibil să aveţi libidoul crescut şi o mai mare dorinţă de sex. Acest lucru se înţelege, având în vedere că organimsul se pregăteşte singur pentru sarcină; este logic să simţiţi o explozie a libidoului în această perioadă a lunii.

Sensibilitatea sânilor

După ce ovulaţi, progesteronul este secretat de corpus luteum. Această creştere a cantităţii hormonului progesteron poate de asemenea contribui la o sensibilitate crescută a sânilor şi sfârcurilor imediat după ovulaţie.

Mittelschmerz (durerea intermenstruală) şi sângeri în timpul ovulaţiei: Mittelschmerz (durere de mijloc în germană) – o durere simţită în partea inferioară a abdomenului – este cauzată de ruperea foliculului ovar. Ovulatia  poate de asemenea cauza o uşoară sângerare.

Testele de ovulatie

O alta metoda de determinare a momentului ovulatiei sunt testele de ovulatie care se fac din urina si identifica prezenta hormonului LH. Testele de ovulatie trebuie facute zilnic de 1-2 ori pe zi si in momentul in care ele devin pozitive trebuie sa stim ca ovulatia se va produce in urmatoarele 12-72 h.

Monitorizare foliculara

Ca să stim daca ovulația se produce sau nu , putem sa apelam la monitorizarea foliculara care presupune efectuarea a 2-3 ecografii transvaginale succesive , începând cu zilele 8-9 de ciclu, asociate cu dozari hormonale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel