Din cuprinsul articolului
Ovidiu Bojor, secretul longevității la 97 de ani: Suntem ceea ce mâncăm. Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița.
Academicianul Ovidiu Bojor, reputat farmacist și inventatorul fitoterapiei moderne în România a vorbit deseori public despre influența benefică a naturii asupra sănătății.
În vârstă de 97 de ani, Ovidiu Bojor a dezvăluit că de la 60 de ani a început să ducă o viață normală pentru condiția lui. Ceea ce se traduce prin „opt ore de muncă activă intensă, opt ore de odihnă activă și opt ore de somn”.
Foarte mulți oameni au renunțat la cel de-al doilea opt din ecuație. Odihnă activă nu înseamnă să stai pe fotoliu sau pe pat, cu ochii în tavan, înseamnă în primul rând mişcare. Înseamnă un lucru foarte important pe care îl neglijăm, relaţia cu familia, muzica, dans, antren, sportul preferat, bicicletă. Şi măcar două ore din odihna activă trebuie dedicate familiei şi copiilor.
„Pentru refacerea neuronilor avem nevoie de opt ore de somn. Nu putem îndeplini cei trei opt. Nici măcar eu. Am conferinţe, lucruri neprevăzute, dar să nu facem o regulă din asta, să le lăsăm să fie excepţii.
Trebuie să ne ocupăm de cele patru învelișuri pe care le avem: corpul mental, corpul fizic, sentimental şi cel energetic. Pe acesta din urmă îl avem toţi într-o măsură mai mare sau mai mică”, consideră Ovidiu Bojor.
Alimentaţia este primordială pentru sănătatea noastră. De ea depinde dacă ne simţim sau nu bine. Tot ea influenţează şi partea psihică. Cu cât este mai puţin procesată şi conţine alimente sănătoase, cu atât este mai bine.
Ideal e să avem trei mese principale zilnic şi două gustări. Toate cantităţile trebuie să fie destul de mici, nu mari.
„Suntem ceea ce mâncăm. Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate”, a dezvăluit dr. Bojor.
La fel de important este momentul și modul în care luăm masa principală. Ea poate fi la ora 12.00, la 14.00, la 16.00.
„În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile”, declară academicianul.
„Feriţi-vă de prea fierbinte şi prea rece! Supa, ceaiul, cafeaua, prea fierbinţi înseamnă 38 de grade, 39 de grade temperatura maximă, fiindcă la 40 de grade mor enzimele din cavitatea digestivă şi atunci suntem privaţi de aceste elemente foarte importante în fenomenul de digestie.
„La 42 de grade, murim şi noi. Termometrul este foarte simplu. Cele două palme așezate pe castronul de ciorbă sau pe ceașca de cafea și când simțiți că nu vă mai frige puteți să ingerați”.
Masticaţia este şi ea foarte importantă, este de părere doctorul Bojor, fiindcă prima digestie are loc în gură. Chiar şi supa trebuie masticată de trei sau patru ori, alimentele tari, de cel puţin zece ori.
„După ce ați înghițit veniți cu al doilea aport de alimente. Nu umpleți gura și înfulecați! Lucruri pe care poate respecta absolut oricine.
Cel mai bun exemplu este comportamentul fiecărui individ care dă lecţii altora: am întâlnit cabinete de slăbit cu nutriţionişti de 80 de kg sau 90. Când ai intrat în cabinetul acela îţi dai seama că acel medic nu-ţi poate recomanda nimic dacă el însuşi nu o respectă”, a concluzionat Ovidiu Bojor.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…