Din cuprinsul articolului
Ovidiu Bojor, sfaturi de aur. După decesul recent al academicianului Ovidiu Bojor, sfaturile sale devin mai valoroase ca nicicând.
Deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de catre Forumul Președinților Patronatelor din România sși Diploma de Merit Academic, acordată de presedintele Academiei Române, Ovidiu Bojor a fost un renumit farmacist și fondatorul itoterapiei moderne în România.
Toată viața sa, academicianul a atras atenția asupra importanței capitale a nutriției, iar unul dintre sfaturile sale cele mai prețioase se referă la importanța conștientizării felului de a mânca corect.
„E foarte important să învățăm să mâncăm. Majoritatea oamenilor înfulecă, nu știu să mănânce. Bagă în ei repede, să se termine, cu lăcomie.
Dar mâncarea trebuie să fie un ceremonial, un ritual. Mestecați supa sau ciorba de 10 ori în gură și mâncărurile tari de 20 de ori. Prima digestie se întâmplă în cavitatea bucală”, spunea Ovidiu Bojor.
Fitoterapeutul român afirma despre ceapă că are proprietăți terapeutice excelente. Intrucat contine antibiotice din plante, este folosita pentru tratarea racelilor si combaterea bacteriilor si a altor germeni patogeni.
Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sangele, pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange, depunerea de placi aterosclerotice si aparitia unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapa contine un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajuta la reglarea nivelurilor zaharului din sange.
Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorita efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapa are efecte stimulente dar si calmante asupra sistemului nervos, astfel stimuland ficatul si rinichii, avand o actiune diuretica care ajuta la eliminarea ureei si a clorurilor.
Datorita proprietatilor antiseptice poate fi folosita si extern in caz de:
Aplicati local cepe coapte sau sub forma de suc de 3-4 ori pe zi.
Ovidiul Bojor recomanda consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteti lua tinctura de ceapa, preparata in casa: taiati 2 cepe mici felii si puneti la macerat in 100 ml de alcool de 70 de grade.
Lasati 10 zile, apoi strecurati si luati cate 2 lingurite pe zi, cu putinta apa, inainte de masa de pranz si de cina. In caz de prostatite si diabet de tip 2 faceti cure de 10 zile, timp de 6 luni.
In caz de tuse, laringita, bronsite, beti decoct din 4-6 cepe fierte intr-un litru de apa, indulcit cu miere, cate 1-2 cani pe zi. In caz de afectiuni biliare puneti 1-2 cepe la macerat in 100 ml de ulei de masline si luati 2-3 lingurite pe zi.
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…
România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…
Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…
Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…