Din cuprinsul articolului
Este doctor în farmacie, inventatorul fitoterapiei moderne în România şi academician. Nimic din ce e legat de plante nu-i este străin, de aceea profesorul Ovidiu Bojor este întotdeauna consultat când vine vorba de acestea. La 91 de ani, fitoterapeutul are o viață activă și dezvăluie tuturor secretele longevității.
”Studiile au arătat că o celulă umană moare şi renaşte la o distanţă de un an şi jumătate, doi. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacităţile noilor celule se deteriorează treptat. Cei care le pot întări sunt acizii nucleici. Îi putem găsi în germeni de grâu, pâine integrală, alge marine, fulgi de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, mazăre, spanac, andive), în miere şi sucuri de fructe. Carnea trebuie evitată. Carnea conţine în ea moartea animalului ucis. Consumatorii de carne, s-a dovedit, sunt mult mai agresivi. Celebrul medic japonez George Oshawa susţine, de altfel, că hrana ideală pentru persoanele în vârstă ar trebui să constea – 60%, în cereale nedecorticate, 30% în legume, fructe şi seminţe, şi doar 10% în ouă, lapte şi carne. Eu mănânc câte puţin, de cinci ori pe zi. Cred că deja s-au săturat oamenii de câte ori le-am spus asta,” a explicat prof. Ovidiu Bojor.
Academicianul recunoaște că a primit de la părinţi o educaţie destul de severă, care şi-a lăsat amprenta: ore cât mai precise pentru trezire, pentru mâncat şi pentru somn, iar studiul i-a dovedit că disciplina muncii, a meselor şi a somnului e favorabilă longevităţii. ”Eu am instituit regula celor trei opturi: 8 ore de somn, 8 ore de muncă şi 8 ore de odihnă activă. O respect. Când simt că am obosit, mă întind în pat, aplic câteva tehnici din yoga şi adorm atât de profund că pot suna şi telefoanele, nu le aud. După jumătate de oră, sunt iar proaspăt şi mai pot lucra încă 4, 5 ore. Seara, nici nu-mi pun ceasul să sune. Ceasul meu interior funcţionează aşa de bine, că e suficient să-mi propun o oră de trezire şi mă trezesc la timp,” a completat Ovidiu Bojor.
Fitoterapeutul a mai spus că la longevitatea sa a contribuit și faptul că a renunțat la lucrurile negative. ”Dacă simţi că te chinuie un sâmbure de invidie, de ciudă, de enervare, aruncă-l imediat la pubelă, nu-l lăsa să stea, se poate amplifica. Nici nu ştiţi cât de mult ne îmbolnăveşte şi ne îmbătrâneşte răul. Dar dincolo de asta, n-am trăit ca un sfânt. Puteam să mă izolez de oameni şi să mă călugăresc. Dar eu am gustat din toate plăcerile vieţii, să ştiţi. Atâta doar, că am simţit de mic că e nevoie de cumpătare. Făceam în fiecare zi gimnastică, mergeam regulat la schi, la patinaj, la înot. Mă opream din mâncat înainte să mă satur. Niciodată n-am avut prea multe haine sau prea multe bunuri şi nici n-am alergat după bani. Simplitatea e cel mai de preţ dar. Sfânta simplitate! Să te arăţi oamenilor exact aşa cum eşti. Să nu încerci să fii altcineva. Câtă uşurare îţi aduce! Cu timpul, sigur că am renunţat şi la lucrurile care nu se mai potriveau vârstei. Omul a fost clădit într-un echilibru perfect, de trei etaje. Sus e mentalul (creierul), la mijloc e sentimentalul (inima) şi jos de tot e biologicul (viscerele). A înainta frumos în vârstă înseamnă să urcăm de jos, de la viscere, spre raţiune. Exact ca pe munte, pe măsură ce urci în toate, şi-n iubire, şi-n dăruire, se deschide orizontul. Şi sus de tot e infinitul,” a adăugat academicianul.
Dr. Ovdiu Bojor declară că nu se teme deloc de moarte.
”Nu cred în moarte. Moartea de mult nu mă mai sperie. Ştiu că pare utopic, dar cred în tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Suntem infiniţi, nu ne terminăm niciodată. Dacă suntem gata să acceptăm legea lui Lavoisier care spune că „nimic nu se pierde, totul se transformă”, de ce să nu credem şi că sufletul nostru va exista pentru totdeauna? Avem de partea noastră un bagaj ancestral: religia dacilor, prima religie monoteistă, cu 5000 de ani înaintea iudaismului. Ce însemna ea? Un singur Dumnezeu şi viaţă veşnică! Dacii se bucurau la înmormântări şi plângeau când un nou născut era condamnat la viaţă. Ei ştiau ceva ce noi am uitat, că viaţa adevărată e dincolo. Când ştii că ai trăit frumos, că n-ai făcut rău şi ai dăruit, moartea e doar o trecere cu zâmbetul pe buze,” a mai spus expertul în fitoterapie.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…