Din cuprinsul articolului
Otita externă, o inflamație extrem de dureroasă a urechii. Otita externă este una dintre cele mai dureroase afecțiuni ale urechii. Cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”, aceasta poate fi declanșată de factori comportamentali, de mediu și/sau anatomici.
Otita externă este una dintre cele mai frecvente infecții ale urechii. De obicei, este cauzată de factori de mediu, dar poate fi legată și de manipulări repetate ale urechilor, sau de deformări. Este cel mai frecventă la copii, dar mulți adulți sunt, de asemenea, afectați.
Definiție: ce este otita externă?
Otita externă este o inflamație a pielii conductului auditiv extern al urechii. Este cea mai dureroasă otită, spune Dr. Gaillardin, nu o poți rata. Și să precizăm: „conductul auditiv extern se întinde de la pavilionul urechii până la suprafața laterală a timpanului”.
Otita internă, medie sau externă: care este diferența?
Există mai multe tipuri de otită, în funcție de localizarea lor: otita externă, care afectează conductul auditiv extern; otita medie, care afectează urechea medie (în spatele timpanului) și otita internă, care afectează urechea internă (la nivelul vestibulului și cohleei).
Simptome: cum știți dacă aveți otită externă?
Otita externă se manifestă adesea prin mâncărimi la nivelul canalului auditiv (prurit), urmată de durere în ureche.
„Durerea este foarte intensă și înțepătoare, mai ales noaptea, atât de intense”, spune Dr. Gaillardin. Cauza? „Nervii din conductul auditiv extern sunt foarte sensibili”, spune medicul.
Otita externă trebuie luată în serios, consultați medicul imediat ce durerea devine mai severă sau durează mai mult, și scurgere purulentă, urât mirositoare, din urechi.
Dacă infecția urechii nu este tratată rapid, aceasta poate: devin cronice (durează mai mult de trei sau patru săptămâni) sau recurente (mai mult de patru episoade pe an).
Vă rugăm să rețineți: această infecție afectează cel mai adesea pacienții cu diabet sau care sunt imunocompromiși în sensul cel mai larg.
Cât timp durează o otită externă la adulți? O otită externă durează în medie între șapte și zece zile, cu condiția să fie tratată corect. Cu toate acestea, dacă factorii favorizanți nu sunt identificați și eliminați, recidivele sunt frecvente.
Cauze: cum se produce otita externă?
Otita externă este cauzată de o infecție bacteriană sau micotică, ciuperca Aspergillus, scărpinatul sau spălarea urechilor, bețișoarelor de bumbac, produse iritante, înotul într-o piscină, prezența cerumenului, purtarea unor aparate auditive nepotrivite, etc.
Cum poate fi prevenită otita externă?
Se pot lua mai multe măsuri preventive pentru a limita apariția otitei:
Tratați bolile de piele care afectează zonele din apropierea urechilor și evitați să vă scărpinați urechile.
Cum puteți calma durerea provocată de o otită externă?
Acest lucru poate părea evident, dar este important să rețineți că, dacă aveți dureri de urechi, nu trebuie să folosiți niciodată tampoane de bumbac, pensete, pixuri sau chiar ace pentru a încerca să vă desfundați urechile!
Limitați alimentele prea grase sau dulci pentru a concentra sistemul imunitar mai degrabă decât cel digestiv, încercați capsulele de vitamina D și produsele din stupul de albine.
Analgezice, antibiotice, picături pentru urechi, cum să vindeci rapid o otită externă (cu sau fără prescripție medicală)?
„Tratamentul otitei externe constă în aplicarea de picături auriculare antibiotice, dacă infecția este de origine bacteriană, sau de picături auriculare antifungice, dacă infecția este de origine micotică”, spune doctorul Gaillardin. Acest tratament durează de obicei între 7 și 10 zile, cu o frecvență de 2 până la 4 instilații pe zi.
„Putem prescrie, de asemenea, un bandaj de calibrare care să fie plasat în conductul auditiv extern pentru a permite o bună pătrundere a picăturilor și pentru a menține o concentrație suficientă de antibiotice”, adaugă medicul. Acest pansament rămâne timp de trei până la cinci zile în ureche și poate fi îndepărtat de unul singur sau în cadrul unui consult.
Antibioticele pe cale orală sunt rezervate pentru otitele grave sau recalcitrante.
În funcție de nivelul durerii, medicul poate prescrie analgezice de nivel 1 (în general paracetamol) sau de nivel 2 (codeină sau chiar tramadol).
Atenție: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii nu sunt recomandate din cauza posibilității de apariție a unor complicații infecțioase grave, potrivit Sante Magazin.
Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, este una dintre cele mai venerate figuri ale ortodoxiei…
Compania care oferă recompense în numerar pentru a ajuta angajații să-și găsească dragostea și fericirea…
Horoscop RUNE 25 noiembrie-1 decembrie. Mihai Voropchievici a prezentat previziunile astrale pentru toate semnele zodiacale,…
Semnalele internaționale de ajutor. Dacă suspectezi că cineva este abuzat, este important să acționezi cu…
Diana Șoșoacă, anchetată de Poliție, chiar în ziua alegerilor. Poliția Capitalei efectuează verificări după ce…
Devastat de moartea cântărețului Gabriel Cotabiță, la doar 69 de ani, Florin Piersic a transmis…