Sari la conținut

Otita acută, o infecție frecventă la copii. Primul semnal de alarmă: îl doare urechea și plânge

Otita acută este una din cele mai des întâlnite infecții la copil. De multe ori, virusurile și bacteriile sunt principalii vinovați pentru apariția otitei la copil.

Este important ca cel mic să primească diagnosticul dar mai ales tratamentul, așa că nu sta pe gânduri și mergi cu copilul la medicul specialist ORL-ist.

Specialiștii spun că otita medie acută apare ca o complicaţie a unei infecţii a căilor respiratorii superioare. În literatura medicală, aceasta are trei stadii de evoluție: otita media acută congestivă, otita medie acută sero-mucoasă şi otita medie acută supurată. Principalii vinovați de apariția boli sunt, de regulă, Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae.

Ce factori favorizanți există?

  • Vârsta mică a copilului,
  • Prematuritatea,
  • Lipsa alimentării la sân,
  • Alimentarea în poziţie culcată a copilului,
  • Răcelile, nasul înfundat pentru care cel mic nu ia tratament adecvat,
  • Colectivitatea,
  • Anumiți factori alergenici

Principalele semne și simptome sunt:

Medicii spun că principalul simptom este prezența febrei. Nu prea există otită în lipsa acesteia. Mai mult, în cazul sugarilor manifestările sunt ușor de observat. Mai exact, acesta va plânge necontrolat, își va freca capul de pernă, nu va putea să doarmă legat mai mult de 2 ore, diaree, uneori va avea și convulsii febrile. La cei mai mari ca vârstă, manifestările sunt dureroase, adică copilul spune că îl doare urechea, aude zgomote, pocnituri la nivelul urechilor. Are tulburări de echilibru, starea generală precară și evident, febră. Nu în ultimul rând copilul nu va putea respira pe nas, fiind prezentă obstrucția nazală sau rinoreea, dar și tusea și uneori conjunctivita.

Este foarte important ca cel mic să ajungă la medic, în lipsa tratamentului adecvat copilul poate să facă complicații serioase. De exemplu, își poate pierde auzul adică ajunge la hipoacuzie, la meningită sau în cazuri severe se poate instala septicemia.

Reține! Diagnosticul de otită medie trebuie confirmat de un medic specialist ORL și nu de medicul pediatru! Numai specialistul poate să facă celui mic investigațiile necesare, să stabilească diagnosticul și să prescrie un tratament. Da, și medicul pediatru poate să susțină că există suspiciunea de otită, dar specialistul trebuie să facă schema de tratament și să observe evoluția copilului.

În ce constă tratamentul?

Tratamentul va avea trei secțiuni: tratamentul etiologic, cel pentru ameliorarea durerilor dar un rol important în are și regimul alimentar. Ce înseamnă tratamentul etiologic? Adică medicul va stabili tratamentul, medicația în urma stabilirii cauzelor care au provoca afecțiunea. De exemplu, dacă otita este virală copilul va primi tratament pentru ameliorarea simptomatologiei și un regim alimentar. Însă, dacă otita are cauze microbiene, medicul va prescrie un antibiotic sau mai multe, după gravitatea fiecărei situații în parte. De cele mai multe ori, tratamentul durează 10 zile. Uneori, se ajunge la operație sau la antibiotic injectabil.

Cu alte cuvinte, nu te juca cu diagnosticul de otită, fiindcă nu este o simplă răceală. Aceasta este o boală cu urmări serioase în lipsa tratamentului adecvat!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel