Osteoporoza, boala fără simptome care macină oasele. Cum o descoperiți din timp

Din cuprinsul articolului

Osteoporoza simptome. Numită şi “maladia silenţioasă”, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evoluează fără simptome până în stadiile avansate, când pacientul începe să resimtă diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicațiile acestei afecțiuni.

Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, specialiștii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani măsurarea mesei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, şoldului și al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză.

“În primii 20 de ani de viață predomină procesul de formare de țesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa. Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, explică dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.

OMS estimează că 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de această afecțiune, iar procentul ajunge la 70%  la cele de peste 80 de ani.

Osteoporoza simptome

Potrivit dr. Tăutu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, în timp ce fractura de femur este cea mai severă, necesitând de multe ori internarea de urgență și intervenție ortopedică de corecție. Mai mult, fracturile de şold sunt cu atât mai serioase cu cât afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor, generând şi un risc crescut de deces la vârste înaintate.

Osteoporoza duce la scăderea în înălţime, la deformări ale toracelui şi ale abdomenului şi afectează în procent mai mare femeile, aflate de obicei la menopauză. Din fericire, este o boală care poate fi prevenită prin încetinirea procesului de pierdere osoasă, prin evitarea factorilor de risc și, mai ales, prin dobândirea unei mase osoase cât mai mari până la vârsta de 30 de ani.

Ca modalități de prevenție dr. Cristian Tăutu recomandă evitarea sedentarismului, practicarea de mişcare fizică moderată de cel puţin 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentaţii bogate în calciu şi proteine, aportul adecvat de vitamina D, evitarea fumatului şi a consumului în exces de băuturi alcoolice, cafea şi sare.

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

1 minut ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

31 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: