Din cuprinsul articolului
Osteoporoza se încadrează cu succes în categoria patologiilor care le condamnă la suferință pe multe dintre femei.
Perfida suferință este denumită, deloc greșit, “BOALA TĂCUTĂ”, tocmai pentru că manifestarea ei se face totalmente în liniște.
„Osteoporoza nu doare și de aceea este așa de târziu diagnosticată. Durerea apare numai în caz de fractură (tasare vertebrală). Nu veți ști că aveți osteoporoză până când nu se fracturează un os”, explică dr. TAREK NAZER, medic specialist ortopedie.
Oasele cele mai expuse osteoporozei sunt oasele șoldului, coloana vertebrală și încheietura mâinii. „Singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza (densitate osoasă redusă) este densitometria. DXA – este o examinare radiologică cu doză mică de iradiere și reprezintă în prezent „standardul de aur” în diagnosticul osteoporozei și în urmărirea eficienței tratamentului”, continuă specialistul.
Osteoporoza, factorii de risc care duc la acest diagnostic sunt:
Vârstă înaintată
Nivel scăzut de estrogeni (menopauză)
Nivel scăzut de testosteron (andropauză)
Nivel scăzut de calciu și vitamina D
Administrarea pe timp îndelungat a medicamentelor pe bază de corticoizi
Fumat
Alcool
Dietă pentru menținerea unui sistem osos sănătos
Prezentăm, mai jos, lista cu alimente indicate în osteoporoză pusă la dispoziția nostră de Wasim Nazer, nutriționist. Ce mănânci pentru a-ți susține sănătatea osoasă.
1.Somonul – bogat în vitamina C și vitamina D.
2.Produsele lactate – bogate în calciu.
3.Salata verde – bogată în calciu și vitamina K.
4.Mazărea – bogată în vitamina K.
5.Migdale – bogate în magneziu și calciu și cu un aport proteic important.
6.Cereale – bogate în calciu și magneziu.
7.Broccoli – bogat în vitamin B6, calciu, magneziu, vitamin K , acid folic.
8.Varză – bogată în vitamina B6, vitamina C și vitamina K.
9.Pătrunjel – bogat în calciu, vitamin C, vitamin K.
10.Spanac – bogat în vitamina K.