Orgasmul era văzut, până nu demult, doar ca un punct culminant în intimitate, rezultatul plăcerii intense în timpul contactului intim. Însă se pare că efectele sale sunt foarte bune pentru sănătatea creierului.
Orgasmul este mai eficient decât sudoku sau rebusurile pentru a vă menţine mintea ascuţită, deoarece stimulează întreg creierul nu doar o zonă a acestuia, susţine profesorul Barry Komisaruk.
Expertul spune că această senzaţie poate suprima chiar și durerea, putând fi folosită cu succes în anumite proceduri când se urmărește atenuarea durerii.
Depresia, anxietatea şi dependenţa ar putea să fie şi ele tratate dacă cercetătorii vor valorifica în scop ştiinţific mecanismul din creier care produce senzaţia de plăcere.
Acest cercetător american a început studiul asupra orgasmului încă din anii 60, iar primele cercetări au fost efetuate pe şoareci. Abia în 1982, omul de ştiinţă Barry Komisaruk a început să realizeze primele teste clinice pe indivizi umani.
„În timpul orgasmelor se observă o creştere uriaşă a fluxului sanguin în creier. Fenomenul aduce toate substanţele nutritive şi promovează oxigenarea creierului. Exerciţiile pentru minte (precum integramele sau Sudoku) cresc activitatea cerebrală, însă doar în anumite regiuni. În schimb, orgasmul activează întregul creier”, a explicat omul de ştiinţă.
Prof. Komisaruk a ajuns la aceste concluzii după ce a studiat mai multe femei voluntare în laboratorul de psihologie din cadrul Universităţii Rutgers, New Jersey. În timpul experimentelor, femeile erau aşezate într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (fRMN) pentru a li se observa activitatea cerebrală în timp ce experimentau orgasme.
Deşi specialistul studiază acest fenomen de zeci de ani, domeniul continuă să fie foarte puţin studiat la nivel mondial, motiv pentru care Komisaruk crede că mai sunt încă multe informaţii ştiinţifice nedescoperite şi multe întrebări fără răspuns, încă.
„Practic, nu ştim mai nimic despre plăcere. Însă este important să înţelegem modul în care creierul o produce. Care parte din creier produce o asemenea plăcere? Putem oare să folosim această plăcere în scop medical?”, a mai declarat prof. Komisaruk.